Leskovac Vesti

Sutra promocija knjige "Mitrovići nebeski sanjari"

Sutra sa početkom u 19 sati u velikoj sali skupštine grada Leskovca održaće se promocija knjige „Mitorivći nebeski sanjari – Leskovačke legende“. Autor ove zanimljive knjige o poznatim leskovačkim pilotima je Miodrag J.Andrejević.

Ovo je priča o poznatoj leskovačkoj porodici Mitrović, Siniši, Saši i Svetlani. Pored oca Siniše Saša i Svetlana su zavoleli letenje i opredeli se da to bude njihov životni poziv. Svetlana je sa još četiri žene iz Leskovca, Novog Sada, Kumanova i Ptuja, bila prva generacija koja je završila obuku u ratnom vazduhoplovstvu.  Bilo je to pre 32 godine u Zadru i od tada je Svetlana  Mitrović (udato Milenković)  iz Leskovca  čitav radni vek provela u avionima i jedrilicama.

Zene piloti
Prva generacija žena koje su završile obuku u ratnom vazduhoplovstvu SFRJ

Njen brat Saša je bio državni prvak u letenju, ali nažalost tragično je nastradao četvrtog novembra 1990. godine, u avionskoj nesreci na aerodromu Lisiciji Jarak u Beogradu, pripremajuci se za odlazak na Svetsko prvenstvo u preciznom letenju u Argentini. Proslavio je ime Leskovca u vazduhoplovstvu ex Jugoslavije. U njegovu čast spotrski aerodrom i areo klub u Leskovcu nose njegovo ime.

Sasa Mitrovic
Saša Mitrović, državni prvak u letenju

Još mnogo detalja o ovoj izuzetnoj porodici pročitajte u knjizi „Mitorivći nebeski sanjari“.