Zaštitimo našu decu na internetu

Tehnologija u potpunosti promenila svaki aspekt našeg društva

Tehnologija je u poslednjih nekoliko decenija u potpunosti promenila svaki aspekt našeg društva, od načina na koji radimo do načina na koji se družimo i živimo. Jedna od najvažnijih razlika je promena u načinu na koji se današnja deca igraju, rastu i razvijaju se kao i njihova interakcija sa prethodnim generacijama. Iako tehnologija pruža mnoge pozitivne koristi za učenje, ona takođe može imati neke negativne efekte na razvoj deteta i kvaliteta života.

Vreme provedeno na otvorenom ima ogroman broj pozitivnih efekata na telo – pruža vam izloženost sunčevoj svetlosti, koja snabdeva vaše telo vitaminom D. Ovo pomaže u borbi protiv infekcija i zdravi kožu. Pored toga, redovna izloženost sunčevoj svetlosti pomaže u redovnom ciklusu spavanja tako što utiče na proizvodnju melatonina u telu. Nedavna istraživanja pokazala su da ekrani sa uređaja kao što su tableti i pametni telefoni emituju štetno plavo svetlo koje mogu izazvati glavobolje, naprezanje i iritiranje očiju kod dece.

Tehnologija takođe ima duboke uticaja na način na koji deca razmišljaju i osećaju. Pošto je tehnologija puna stimulansa i često zahteva obraćanje pažnje na mnoštvo različitih stvari odjednom, deca koja igraju mnoge video igre ili provode najveći deo svog vremena na internetu, imaju manje mogućnosti da se fokusiraju nego deca koja minimalno koriste tehnologiju. Takođe može uticati na način na koji deca obrađuju informacije – kada su deca izložena visokom nivou tehnologije, oni imaju tendenciju da razmišljaju o stvarima samo površno i ne razvijaju sposobnost da kritički razmišljaju ili budu kreativni kada uče nove koncepte.

Američka akademija za pedijatriju nedavno je objavila smernice o tome kako tehnologija utiče na decu, naročito u njihovim prvim razvojnim godinama. Preporučuju da deca od 2-5 godina trebaju potrošiti maksimalno jedan sat elektronike dnevno. Roditelji takođe moraju da prate ono što njihova deca gledaju dok su na mreži.

Zdravi razvoj u detinjstvu i adolescenciji uključuje četiri faktora za uspeh. Pokret, dodir, ljudska veza i veza sa prirodom su svi važni faktori za dete u razvoju.

Razvijanje ravnoteže između upotrebe tehnologije i fizičke vežbe je važna navika od trenutka kada dete počinje da hoda. Prema Američkoj pedijatrijskoj akademiji u članku „Medijsko obrazovanje: šta roditelji mogu da rade“, najbolji model primera koji možete dati vašem detetu jeste vi sami. Neka vam uđe u naviku da isključite televizor kada večerate, skratite vreme korišćenje računara, ograničavajući dnevno vreme provedeno za video igro, tabletom, telefonom i uključiti se u neku vrstu fizičke vežbe zajedno sa vašim detetom. Mnogi roditelji smatraju da upisivanje deteta na dodatne časove sportskog ili plesnog treninga, pomaže mu da napravi pauzu od medijskih uređaja dostupnih njegovim prstima, a također pomaže mu u razvijanju prijateljstva sa drugom decom.

Korišćenje tehnologije uz vežbanje

Zdravi balans tehnologije sa fizičkom aktivnošću je sjajna stvar i za vas i za vaše dete. Online video snimci na youtubu (tutorijali) pružaju uputstva za bilo koji sport u kojem vaše dete želi da učestvuje ili da se oproba. Npr. deca mogu da gledaju osnove košarke, a zatim kada izađu napolje, mogu da vežbaju šut na koš, korake, driblinge. Košarka, fudbal, kuglanje, bilo koja vrsta plesa, tutorijala na internetu ima na pretek. Možete zajedno praviti razne stvari od kućica za pse do uređuvanja bašte preko tutorijala sa interenta zajedno, a tek organizovanje šetnji po prirodi preko google mapa. Ideje su svuda oko vas. Zato pravac na interent pa napolje!

Realizaciju projekta finansijski je podržala Opštinska uprava opštine Medveđa. 

Në dekadat e fundit, teknologjia ka ndryshuar tërësisht çdo aspekt të shoqërisë sonë, nga mënyra se si punojmë drejt mënyrës se si ne shoqërohemi dhe jetojmë. Një nga dallimet më të rëndësishme është ndryshimi në atë se si luajnë fëmijët, rriten dhe zhvillohen, si dhe ndërveprimi i tyre me gjeneratat e mëparshme. Megjithëse teknologjia siguron shumë përfitime pozitive për të mësuar, ajo gjithashtu mund të ketë disa efekte negative në zhvillimin e fëmijëve dhe cilësinë e jetës.

Një nga dallimet më të mëdha në mënyrën se si fëmijët jetojnë sot është aktiviteti fizik i pamjaftueshëm. Shkalla e trashje tek fëmijët është rritur në mënyrë dramatike gjatë disa dekadave të fundit. Në vitin 2012, shkalla e humbjes së peshës së fëmijëve ishte 18 përqind, që është një dallim prej 11 pikësh në raport me shkallën e trashjes në vitin 1980

Koha në natyrë ka një numër të madh efektesh pozitive në trupin tuaj – ju jep ekspozim ndaj dritës së diellit, e cila furnizon trupin tuaj me vitaminë D.Kjo ndihmon për të luftuar infeksionin dhe shëron lëkurën. Përveç kësaj, ekspozimi i rregullt ndaj dritës së diellit ndihmon në një cikël të rregullt të gjumit duke ndikuar në prodhimin e melatoninës në trup. Hulumtimet e fundit kanë treguar se ekranet nga pajisjet si tableti dhe telefonat e mençur lëshojnë dritë blu të dëmshme që mund të shkaktojnë dhimbje koke, tension dhe iritim i syve  tek fëmijët.

Teknologjia gjithashtu ka një ndikim të thellë në atë se si fëmijët mendojnë dhe ndjehen. Meqenëse teknologjia është plot stimuj dhe shpesh kërkon t’i kushtohet vëmendje një shumëllojshmërie të gjërave të ndryshme në të njëjtën kohë, fëmijët që luajnë shumë video lojëra ose kalojnë shumicën e kohës në internet, kanë më pak mundësi të fokusohen sesa fëmijët që përdorin më së paku teknologjinë. Ajo gjithashtu mund të ndikojë në mënyrën se si fëmijët trajtojnë informacionin – kur fëmijët ekspozohen në një nivel të lartë të teknologjisë, ata tentojnë të mendojnë gjëra vetëm sipërfaqësisht dhe nuk zhvillojnë aftësinë për të menduar në mënyrë kritike ose të jenë krijuese kur mësojnë koncepte të reja.

Akademia Amerikane e Pediatrisë ka botuar kohët e fundit udhëzime se si teknologjia prek fëmijët, veçanërisht në vitet e tyre të para të zhvillimit. Ata rekomandojnë që fëmijët e 2-5 vjetëve duhet të shpenzojnë deri në një orë elektronikë çdo ditë. Prindërit gjithashtu duhet të monitorojnë se çfarë po shikojnë fëmijët e tyre deri sa  janë në internet.

Zhvillimi i shëndetshëm në fëmijëri dhe adoleshencë përfshin katër faktorë për sukses. Lëvizja, prekja, lidhja njerëzore dhe lidhja me natyrën janë të gjithë faktorë të rëndësishëm për fëmijët në zhvillim.

Zhvillimi i një ekuilibri ndërmjet përdorimit të teknologjisë dhe stërvitjes fizike është një zakon i rëndësishëm që nga momenti që një fëmijë fillon të ecë. Sipas Akademisë Pediatrike Amerikane, në artikullin „Edukimi i Medias: Çfarë mund të bëjnë prindërit“, shembulli më i mirë që mund t’i jepni fëmijës tuaj jeni  vetë ju. Bëjeni shprehi të fikni televizorin kur jeni duke darkuar, shkurtoni  kohën e  përdorimit të kompjuterit ,  kufizoni  kohën që kaloni në video lojëra , tabletin tuaj, telefonin tuaj dhe  angazhohuni në një lloj ushtrimi fizik së bashku me fëmijën tuaj. Shumë prindër mendojnë se regjistrimi i fëmijes për orë shtes  të stërvitjes sportive ose trajnim i vallzimit  ndihmon atë të marrë pushim nga mjetet e medias që janë në dispozicion me gishtat e tij dhe gjithashtu ndihmon në zhvillimin e miqësisë me fëmijët e tjerë.

Përdorimi i  teknologjis me  ushtrime

Një ekuilibër i shëndetshëm i teknologjisë me aktivitetin fizik është një gjë e mrekullueshme për ju dhe fëmijën tuaj. Video në youtube (tutorial) online japin udhëzime për çdo sport në të cilin fëmija juaj dëshiron të marrë pjesë ose të provoj. Për shembull. fëmijët mund të shikojnë bazat e basketbollit, dhe kur të dalin, ata mund të praktikojnë, duke ushtruar  gjujtje,hapat ,basketboll, futboll, boëling, çdo lloj vallëzimi. Ju mund të bëni  shumë lloje  të gjërave nga shtëpit e  qenëve  për të rregulluar oborrin  përmes tutorialeve  nga interneti  , dhe thjesht organizoni shëtitje në natyrë përmes hartave të Googles. Idet janë të gjithkun rreth jush. Për atë drejt në internet dhe jasht!

Projekti “ Të gjithë duhet të dimë“ është bashkëfinancuar nga buxheti i Republikës së Serbisë – Ministria e Kulturës dhe Informacionit. Pikëpamjet e shprehura në një projekt mediatik të mbështetur nuk pasqyrojnë domosdoshmërisht pikëpamjet e autoritetit që i ka ndarë fondet.