Të gjithë duhet të dimë

TREGIM I VËRTETË – RRËFIM I NJË NËNE, VAJZA E SAJ KA PËRJETUAR DHUNËN DIGJITALE

Redakcionit „Info Center Jugut“iu  është lajmruar  një lexuese, nëna e dy fëmijëve të mitur, e cila me të gjithë lexuesit dëshiron   të ndaj përvojën e saj dhe problemet e pranishme se ajo kishte, kur vajza e saj e mitur (14)  ka përjetuar dhunë digjitale.

  • Si e keni vërejtur se vajza juaj vuan nga ndonjë formë e dhunës digjitale?

Fillimisht nuk e dija se cili ishte problemi. Vajza ime filloi të tërhiqej, duke shikuar vazhdimisht në telefon, duke mos qen aktive  kur flisnim për ndonjë temë … Më vonë, ajo filloi të „i prish “ edhe  notat  në shkollë. Për mua ishte e çuditshme  gjitha kjo, por kolegët e mi dhe burri im më bindën se kjo ishte e gjitha për shkak të pubertetit dhe se së shpejti do të kalonte. Në një moment, mendova se dikush po  e ngacmonte fizikisht. Shpesh fshehurazi shikoja mos ka mavijosje  në krahët dhe këmbë.  Kur ajo u ndal të ngrënte rregullisht dhe normalisht, kam dyshuar  se ka marrë ndonjë drogë. Burri im dhe unë nuk e përdorim rrjetet sociale, dhe sinqerisht nuk jemi  shum të njohur me funksionin e tyre.

  • Si e keni gjetur se çfarë është problemi i saj?

U ktheva nga puna një ditë dhe u ulëm  të ngrënim drekë. Vajza më e madhe e pyeti të voglën se pse po i bën thirrje në Facebook. Vajza e vogël nuk u përgjigj, por u largua nga kuzhina dhe shkoi në dhomën e ndejes. E pyeta vajzën time më të madhe se çfarë po ndodh dhe ajo më tregoi se si në publikimin e shoqes  së saj të klasës,me  emër dhe mbiemër  thirrën  tre vajza.

  • Për çfarë thirrjesh bëhet fjal?

Si  nënë për mua, këto thirrje ishin të tmerrshme. Shkruan se si ajo ishte „e shëmtuar“, e cila pagun shërbime seksuale për djemët. Unë nuk mund të besoja atë që  lexova. U përpoqa të flisja me të për këtë, por ajo nuk pranoi të thoshte asgjë. Kur burri im erdhi  nga puna, ai u përpoq ta bindte që të na tregonte se për  çfarë po bëhet fjal, por pasi ajo nuk pranoi të thoshte asgjë, burri im u revoltua dhe tha se nesër do të shkonte në drejtorin e shkollës . Ditën tjetër ai doli  nga puna dhe shkoi te drejtori  bisedoi me të dhe me psikologun e shkollës. Ai mori informacione se një psikolog do të fliste me ato vajza dhe do të shihte se cili është problemi. Pas pak ditësh një psikolog na thirri dhe tha se  ka biseduar  me vajzat që keqtrajtonin vajzën time nëpërmjet Facebook dhe se ato u penduan sepse u përleshën në orën e edukimit fizik dhe nuk ishin në dijeni të dëmit që ata i bën asaj dhe shëndetit të saj mendor.

  • A pati sukes biseda? A përfundoi ngacmimi?

Në dorën e parë, mendoja se ishte ajo. Vajza ende nuk donte të fliste për këtë me ne. Pas 15 ditësh ndodhi një incident tjetër. Domethënë, vajzat e pështynë vajzën time në oborrin e shkollës dhe e quajtën me emra  të pandershëm. . Kjo u pa nga një mësues dhe iu raportua e gjitha kujdestarës së klasës. Ajo e ftoi bashkëshortin tim  dhe mua që të shkojm në shkollë për të biseduar. Shkuam në shkollë dhe takuam drejtorin, psikologët, shokët e klasës dhe prindërit e dy vajzave që morën pjesë në këtë incident. Biseduam hapur. Prindërit e një prej vajzave menjëherë u rrethuan dhe kërkuan falje për veprimet e vajzës së tyre, ndërsa të tjerët na sulmuan që nuk e ngritëm mirë vajzën tonë, sepse mos të kishte filluar  e para ,  as vajza e tyre nuk do ta sulmonte. Megjithatë, pas disa ditësh pas kësaj bisede, drejtori i shkollës na ftoi dhe tha se prindërit e vajzës tjetër dhe prindërit e të tretës, të cilët nuk mundën të merrnin pjesë në takim, kërkuan falje dhe që vajzat përpara psikologut i kërkuan falje vajzës sime. Vetëm pas një muaji vajza ime  hapur  tregoj se çfarë e goditi më shumë dhe pse ajo ishte më shum e lënduar.Atëher, kur gjithçka është shkruar rreth saj, disa djem, me shaka apo me seriozitet, nuk dua të shkojnë më tej, dërguan mesazhe  vajzës time me pyetje se sa kushton ajo për shërbime seksuale. Ndoshta kjo ishte vetëm një shaka për ta, por ishte e tmerrshme dhe e padurueshme për të. Më vonë ajo tha se disa nga djemtë i kërkuan falje për këto pyetje dhe se disa pyetje vinin nga profilet e rreme që ishin zhdukur ndërkohë.

  • Çfarë do t’i rekomandoni prindërve të tjerë?

Do të rekomandojë që ata të vëzhgojnë me kujdes fëmijën e tyre, veçanërisht në këto vite të ndjeshme dhe se mos të përjashtojnë dhunën përmes rrjeteve sociale si një problem i mundshëm. Brezi i burrit tim  dhe brezit im nuk kishte probleme të tilla ku një person diçka sjell, për 5 minuta gjithë shkolla flet për të. Gjithashtu, shkollat duhet të marrin masa parandaluese për më shumë kohë dhe kështu të parandalojnë dëmtimin e shëndetit psikologjik të fëmijëve në këtë mënyrë. Natyrisht, edhe ju mediat keni një rol të rëndësishëm këtu.

  • Faleminderit për këtë bisedë. Shpresojmë që në të ardhmen, sa më pak  të ketë raste të tilla në fëmijët tanë.

Faleminderit, gjithashtu, shpresoj që prindërit do të mësojnë diçka nga ky tregimi im.

Kur bëhet fjal për të miturit, artikulli nuk përmend emrin dhe vendndodhjen e saktë në të cilën jetojnë shkaktarët e kësaj historie. Të gjitha të dhënat janë të njohura nga redaksia. Incidenti ndodhi në territorin e rrethit të Jabllanicës.

 

Projekti “ Të gjithë duhet të dimë“ është bashkëfinancuar nga buxheti i Republikës së Serbisë – Ministria e Kulturës dhe Informacionit. Pikëpamjet e shprehura në një projekt mediatik të mbështetur nuk pasqyrojnë domosdoshmërisht pikëpamjet e autoritetit që i ka ndarë fondet.