Bojnik Društvo Jablanički okrug Jug Srbije Srbija Vesti

U Bojniku danas održan komemorativni skup povodom 79. godišnjice sećanja na nedužne žrtve fašističkog terora

U Bojniku je danas održan komemorativni skup povodom 79. godišnjice sećanja na nedužne žrtve fašističkog terora u Drugom svetskom ratu, izvršenim nad civilnim stanovništvom Bojnika i Dragovca 17. februara 1942. godine. Minutom ćutanja odata je pošta streljanim žrtvama.

Parastos na Spomen groblju služilo je jerej Jablanički Hadži Ivan Marković uz sasluženje sveštenstva ovog kraja.

Toga dana su sile najvećeg zla čovečanstva dvadesetog veka fašistički bugarski zlotvori, na mučki i bezobziran način streljali preko 500 žitelja Bojnika i Dragovca. Žrtve su bile uglavnom deca, mnoga još uvek u majčinoj utrubi, nemoćne žene i starci. Ovaj zverski čin predstavlja jedan od najvećih zločina srazmerno tadašnjem broju meštana Bojnika, zločin koji nikada ne sme biti zaboravljen, poručeno je sa komemorativnog skupa u Bojniku.

 

„Ovaj zverski čin predstavlja jedan od najvećih zločina srazmerno tadašnjem broju meštana Bojnika, zločin koji  nikada ne sme biti zaboravljen, rekao je zamenik predsednika opštine Bojnik, Dejan Stojanović koji je potom pročitao tradicionalnu “Povelju živih”.

U znak sećanja na pogubljene nedužne civile Bojnika i Dragovca, Dom kulture u Bojniku organizovao je četvrti književni konkurs na temu „Krvavi februar“. Ove godine na konkursu je učestvovalo 32 pesnika sa ukupno 39 pesama. Učenici Tehničke škole govorili su stihove najistaknutijih pesama. Prvu nagradu osvojila je „Cena Slobode“ autora Ljiljane Terentić iz Smedereva, dobitnik druge nagrade je Jovan Bundala iz Beograda, autor pesme „Za oproštaj Vlastu molim“ i treće mesto osvojila je Jelena Sarić iz Vlasotinca za pesmu „Krvavi februar 1942“.

Poemu „Slobodanova tugovanka i žal“Miloša Miloševića – Šike iz Trstenika, nagrađenu specijalnom nagradom  konkursa kazivala je učenica četvrte godine Zorana Jovanović.

Vence i cveće položili su preživeli i delegacije opštine Bojnik na čelu sa predsednikom Nebojšom Nenadovićem, predstavnicima opština Medveđa i Lebane, Vojske Srbije, Opštinskog odbora Saveza potomaka ratnika Srbije od 1912. do 1920. godine, načelnik Jablaničkog upravnog okruga Miloš Ćirić,  i delegacije mesnih zajednica Bojnik i Dragovac.