Bojnik Jug Srbije Vesti

U Bojniku otvorena Rosa – Škola roditeljstva

U Domu zdravlja Bojnik otvorena je Rosa – Škola roditeljstva u kojoj će budući roditelji imati priliku da dobiju stručne savete i podršku tokom trudnoće i prvih godina odrastanja deteta.

Rosa voda je u saradnji sa Ministarstvom zdravlja pokrenula dugoročan progam za podršku uspostavljanju i razvoju škola roditeljstva u zdravstvenim ustanovama u kojima ovakav vid podrške ne postoji.

„Podršku roditeljima pružaće pedijatri, ginekolozi, stomatolozi i patronažne sestre, koji su prošli akreditovanu obuku Gradskog zavoda za javno zdravlje, koja je u skladu sa poslednjim profesionalnim standardima u ovoj oblasti“ rekla je pomoćnica ministra zdravlja Vesna Knjeginjić.

Ponosni smo što u saradnji sa Rosa vodom podržavamo roditelje u Svilajncu u najranjivijem periodu roditeljstva. Mreža postojećih škola je sada značajno proširena i raduje nas što ćemo i ove godine kroz ekspertsku pomoć stručnjaka u školama dodatno podržati roditeljstvo na sistemskom nivou“ – izjavila je dr Vesna Knjeginjić, pomoćnik ministra zdravlja, Sektor za javno zdravlje i programsku i zdravstvenu zaštitu

U ime lokalne smouprave, Ministarstvu zdravlja i kompaniji Rosa voda, zahvalio se predsednik opštine Bojnik Nebojša Nenadović.

„Bojnik je jedna mala opština ali se mi zalažemo da budemo u trendu sa dešavanjima modernog sveta a ova škola će biti od velike koristi budućim roditeljima“ – kazao je Nebojša Nenadović zahvalivši se ujedno kompaniji Rosa i Ministarstvu zdravlja.

U okviru škole roditeljstva, u narednom periodu, biće podržano oko 110 beba i roditelja koji će dobiti stručnu pomoć u periodu planiranja i proširenja porodice.

„Spremni smo za početak rada i slobodno mogu da kažem da će trudnice, majke i deca imati jedan edukativni kutak, gde će moći da dobiju sve relevantne informacije o trudnoći, zdravom porođaju, prvim danima posle porođaja i odgoju svoje dece. Buduće majke neće više morati da traže savete od komšinica, rođake ili na internetu već će prave i stručne savete dobijati upravo ovde od ljudi koji su stručni“ – rekao je Borisav Trajković, direktor Doma zdravlja u Bojniku.

Otvaranje škola roditeljstva predstavlja nastavak inicijative Rosa vode i Ministarstva zdravlja da ulože u spokojno roditeljstvo. Značajnu ulogu u otvaranju škola imaju građani, koji su kupovinom pakovanja Rosa vode od 1,5 litra podržali sigurnu mrežu roditeljstva

Skole roditeljstva u 2017 godini otvorene su i u Sjenici, Svilajncu, Srpskoj Crnji, i Batočini a u  2016. godini  u Kuršumliji, Požarevcu, Ubu, Surdulici i Vranju.

(ICJ)