Bojnik Jablanički okrug Jug Srbije Vesti

U Bojniku potpisani ugovori o subvencionisanju stočarske proizvodnje

U Bojniku je potpisano 27 ugovora o subvencionisanju stočarske proizvodnje, od toga 23 ugovora odnose se na subvencionisanje nabavke kvalitetnih priplodnih grla goveda i 4 na subvencionisanju nabavke kvalitenih priplodnih grla ovaca.

 

U ove svrhe iz opštinskog budžeta izdvojeno je 2 miliona 164 hiljade i 74 dinara. Novac je odmah uplaćen na tekuće račune poljoprivrednika.

 

Podeli ugovora prisustvovao je i predsednik opštine Bojnik Nebojša Nenadović koji je naglasio da je za 2019. godinu za subvencionisanje poljoprivrede izvdvojeno ukupno 15 miliona dinara i da je cilj lokalne samouprave podsticanje poljoprivrede kao grane proizvodnje sa dugom tradicijom u pustorečkom kraju.

Nenadović je naglasio da je do sada podsticajna sredstva dobilo 419 porodica, od toga za podsticaj pčelarstva 26 porodica dobilo je milion dinara, za nabavku mehanizacije podsticaje primilo 26 porodica, a novčani iznos dostigao je oko 5 miliona dinara. Voćari su do sada dobili 2 miliona dinara, a očekuje se da u decembru dobiju još 2 miliona, na ime kamata za kredite 25 poljoprivrednika dobilo je oko 500.000 dinara, dok je za program veštačkog osemenjevanja goveda oko 200 domaćinstava dobilo novčani iznos od oko milion dinara dok će 200.000 dinara biti isplaćeno u decembru.

Nenadović je dodao da je preko Budžetskog fonda za razvoj poljoprivrede pružena pomoć u kupovini 27 priplodnih grla stoke za šta je izdvojeno oko 2 miliona i 200.000 dinara.

Predsednik opštine Nebojša Nenadović ovom prilikom kazao je da se obezbeđuju i uslovi za unapređenje infrastrukture jer je ona preduslov daljeg razvoja. U budžetu za narednu godinu, biće predviđeni podsticaji i za proizvodnju mleka, ali posebno će biti sagledani ljudi koji se vraćaju na selo.

Pomoćnik predsednika opštine Saša Cakić kazao je da će i naredne godine lokalna samouprava nastaviti sa subvencionisanjem poljoprivrede. Kako je zaključeno ove mere su veoma značajne za razvoj poljoprivrede, a opština Bojnik je po njihovom sprovođenju u samom vrhu u Srbiji.

 

(Info centar juga/TV 4S)