Srbija Vesti

U carinskim skladištima širom Srbije počinje sezona aukcija zaplenjene robe na graničnim prelazim

U carinskim skladištima širom Srbije počinje sezona aukcija zaplenjene robe na graničnim prelazima, ali i putevima u našoj zemlji, kažu u Upravi carina, piše Kurir.

Trenutno se radi i na izradi aplikacije preko koje će moći da se kupuje oduzeta roba, a plan je da aplikacija proradi u drugoj polovini ove godine.

Automobili, motori, luksuzni čamci, ali i hiljade različitih predmeta poput televizora, cigareta i garderobe nalazi se u specijalnim magacinima širom Srbije.

Neki od ovih automobila i motora godinama, pod otvorenim nebom, čekaju kupca, a prva sledeća prilika da im se pronađe vlasnik biće 5. aprila, za kada je zakazana javna licitacija u Carinarnici Beograd.

Obzirom da postupci pred sudovima traju godinama, i „oduzeta roba čeka“ da se ceo slučaj završi i, ili vrati vlasniku ili nađe novog na javnoj licitaciji. Konačnu odluku o sudbini robe donosi sud, koji nalaže kako će se sa njom dalje postupati, a prihodi ostvareni od prodaje carinske robe na licitacijama slivaju se u državnu kasu. Ukoliko, na primer, švercovana garderoba, farmerke, jakne, patike, majice, kopije poznatih brendova, ne pronađu novog vlasnika, čekali novu licitaciju, a uništava se zabranjena roba, narkotici, cigarete i kopije poznatih brendova.

Uprava carina je za poslednje tri godine u državni budžet uplatila više od 2,5 miliona evra ostvarenih putem javnih licitacija.

(Kurir)