Bojnik Jablanički okrug Jug Srbije Lebane Medveđa Sijarinska banja Vesti

U crkvi Sveta Petke u Bošnjacu sutra paljenje badnjaka i tradicionalna Božićna priredba učenika OŠ „Radoje Domanović“ iz Bošnjaca

Za Badnji dan, u crkvi Sveta Petke u Bošnjacu, služiće se Sveta Liturgija u 8 časova, večernja služba u 17 nakon koje će (oko 18 časova) tradicionalno biti prikazana Božićna priredba učenika osnovne škole „Radoje Domanović“ iz Bošnjaca.

Učenici veronauke, glumci, recitatori i školski hor uvešće nas po peti put u tajnu najradosnijeg praznika, rođenja Hristovog – Božića, a onda ćemo izaći u crkvenu portu da se pomolimo, osvetimo badnjake koje prinose predsednici mesnih zajednica Bošnjaca i okolnih sela, pokazujući time sabornost koja i karakteriše suštinu ovog praznika.

Posle paljenja badnjaka i lomljenja česnice u kojoj je dukat sa likom Svete Petke, pristupićemo podeli poklona za učesnike priredbe i prisutnu decu. Poklone je po običaju obezbedila crkva Svete Petke u Bošnjacu i Mesna zajednica Bošnjace u saradnji sa Opštinom Lebane, dok je dukat za srećnog nalazača, dar Miloša Stevanovića iz Bošnjaca.

„Nakon svega odlazimo svojim kućama da unesemo Badnjak koji predstavlja samog Hrista, da se okupimo oko trpeze koja je često na podu po kome je posuta slama i koji će u svoje četiri strane primiti orahe, bombone, suvo voće i sitan novac kada tri puta obiđemo oko trpeze pevajući Božićni tropar i kadeći. U kuću unosimo i Badnjak i slamu praveći time ambijent u kome je rođen Gospod naš Isus Hristos, izobražavajući želju da se On rodi, da On dođe i u naš dom, nadasve u naša srca kako bi i mi mogli klicati:
„Slava na visini Bogu, i na zemlji mir, među ljudima dobra volja“! – poručuje protojerej Dalibor Stefanović, arhijerejski namesnik jablanički.

 

Paljenje Badnjaka na Badnje veče i Božićne Svete Liturgije biće u svim hramovima Arhijerejskog namesništva jablaničkog koje obuhvata naše tri opštine Lebane, Medveđa i Bojnik, te pozivamo verni narod da u svojim filijalnim hramovima prisustvuje službama, a u kućama sa dečicom obave naše prelepe običaje uz međusobne pozdrave kakav je anđeo uputio ljudima, a i mi ovom prilikom upućujemo vama:

MIR BOŽJI, HRISTOS SE RODI!!!

Božićna Sveta Liturgija uz čitanje poslavnice Patrijarha srpskog G. Irijeja U Bošnjacu će početi u 8 časova.

Badnjak će se paliti i u Togočevcu kod crkve.

 

 

Arhijerejski namesnik Jablanički, protojerej Dalibor Stefanović sa sveštenstvom