Bojnik COVID-19 Društvo Jablanički okrug Jug Srbije Lebane Vesti

U dvorištu STŠ „Vožd Karađorđe“ u Lebanu položeni venci na spomenik narodnog heroja Stojana Ljubića

U dvorištu STŠ „Vožd Karađorđe“ u Lebanu, u petak 2. aprila, položeni su venci na spomenik narodnog heroja Stojana Ljubića, na dan rođenja ovog narodnog heroja.  Ovaj datum tradicionalno je obeležavan sve do školske 2001/2002. godine, kada je došlo do promene imena škole, a samim tim i do promene datuma Dana škole.
Vence su položili: direktor STŠ „Vožd Karađorđe“ Mirko Pešić i profesori ove škole Stole Trajković, Slaviša Savić, Marko J. Todorović i Slađana Mladenović.
Istog dana, venac je položen i na grob Stojana Ljubića u bojničkom selu Vujanovo.

Srednja tehnička škola „Vožd Karađorđe“ u Lebanu ima dugu tradiciju. Srednje obrazovanje za proizvodna zanimanja u opštini Lebane započinje oktobra 1947. godine. Tada je prva generacija učenika pošla u Zanatsku školu učenika u privredi mešovitog tipa. Škola je imala metalsku, tekstilnu, grafičku, trgovinsku, ugostiteljsku i drvoprerađivačku struku. Godine 1964. Tekstilni kombinat „15. maj Eksportekst“ formirao je tekstilnu školu sa praktičnom obukom, a 1973. godine konstituisana je škola za KV radnike „25. maj“, koja je radila do 1976. godine, kada je integrisana sa Gimnazijom „Stojan LJubić“. Tako je nastao Obrazovni centar „Stojan LJubić“.

Pri centru su postojale dve organizacije udruženog rada (OUR), od kojih jedna za proizvodna zanimanja. Ona prerasta u Srednju tehničku školu 8. februara 1991. godine i radi pod tim imenom sve do 3. novembra 1993, kada registracijom dobija današnji naziv: Srednja tehnička škola „Vožd Karađorđe“. Od osnivanja pa do danas ova škola je pratila razvoj privrede u društvenom i privatnom sektoru i delila sudbinu transformacija i promena koje su je pratile.

U proteklih 60-ak godina u ovoj školi je obrazovano više hiljada učenika u 15 struka i 55 zanimanja.

 

infocentarjug.rs

Komentari

Svaki korisnik je lično odgovoran za svoj objavljeni komentar. Objavljeni komentari korisnika nisu stav redakcije portala. Info Centar Juga ne garantuje za tačnost informacija iznetih u komentarima korisnika i zadržava pravo da bez upozorenja ukloni svaki komentar koji sadrži reči mržnje, rasizma, vređanja ljudskog dostojanstva ili bilo kakvog drugog oblika nepoštovanja i ugrožavanja drugih.

Napišite nam šta mislite...

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.