COVID-19 Društvo Jablanički okrug Jug Srbije Leskovac Srbija Vesti

U Leskovcu danas stigla oprema za Covid bolnicu

Krajem prošle nedelje komandant Štaba za vanredne situacije i gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović na jednoj od konferencija, kao i na sednici Okružnog štaba, najavio je da Opšta bolnica Leskovac postaje Covid bolnica za pacijente iz Jablaničkog i Pčinjskog okruga.

U Leskovac je danas stiglo 7 respiratora (tri klinička i četiri mobilna), preko 10 monitora, novi fiksni rendgen, novi mobilni rendgen aparat, i zaštitna oprema.

„Od petka, kada sam se čuo sa predsednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem i kada je Krizni štab Vlade Republike Srbije odlučio da leskovačka bolnica bude Covid bolnica, prošlo je nekoliko dana i za to vreme je direktor bolnice sa svojim timom već organizovao odgovarajuće kadrove, odvojio infektivne i neinfektivne puteve kretanja na prostoru Opšte bolnice. Zahvaljujući predsedniku Vučiću danas smo dobili najveću donaciju do sada – veći broj respiratora nego što je leskovačka bolnica ikad imala. Dobili smo 7 respiratora, od toga 3 klinička, 4 mobilna (s tim što je u planu da te mobilne pretvorimo u kliničke), preko 10 monitora, novi fiksni rendgen i novi mobilni rendgen aparat. Vrednost svakog respiratora je velika, neprocenjiva, oni u ovom i svakom trenutku znače život. Podsećamo vas da je leskovačka bolnica zadužena za dva okruga Jablanički i Pčinjski, i u njoj će raditi iskusni i obučeni kadrovi. Uz dobru organizaciju i uz poštovanje mera izolacije, sa što manje kontakata, nadam se da ćemo za manje od mesec dana izaći iz ove krize, iz ove borbe sa nevidljivim neprijateljem i da ćemo se polako ali sigurno vratiti svakodnevnom životu“ – kazao je Cvetanović.

Direktor leskovačke bolnice dr Nebojša Dimitrijević nabrojao je svu preventivnu opremu koja je danas stigla: 10.000 hirurških maski, 5.000 komada maski KN95, 15.000 para hirurških rukavica, 500 vizira, 2.000 skafandera i 2.000 kaljača, 200 komada dezinfekcionih sredstava od 200 mililitara, 5 beskontaktnih toplomera, 2.000 kaljača, 10 pulsnih oksimetara, 74 hirurških mantila, 5.000 komada kapa.

„Lično mislim da će ova količina biti dovoljna za narednih 20 dana za kompletno opremanje i obučavanje upošljenika, dok će se i pacijenti snabdevati ovim kapama i rukavicama“ – kazao je Dimitrijević naglasivši da je medicinska aparatura koja je pristigla u Opštu bolnicu Leskovac od izuzetno značajna.

 

Info centar juga