COVID-19 Društvo Jablanički okrug Jug Srbije Leskovac Vesti

U Leskovcu održana sednica Štaba za vanredne situacije

U Leskovcu je danas održana dvadeset druga sednica Štaba za vanredne situacije nove mere zaštite i prevencije u borbi protiv virusa korona. Na samom početku sednice, minutom ćutanja, odata je pošta Draganu Pavloviću, vlasniku motela „Predejane“ koji je juče preminuo u 56. godini života.

Direktorka Zavoda za javno zdravlje Aleksandra Nikolić obavestila je javnost da u Jablaničkom okrugu trenutno devetoro osoba ima dijagnozu obolelog od virusa korona, 314 ljudi sa teritorije Jablaničkog okruga nalazi u izolaciji, 302 sa teritorije Leskovca zbog neposrednog kontakta sa obolelima.

Porastao je i broj osoba kojima je naloženo da 28 dana provedu u samoizolaciji zbog toga što su doputovali iz neke strane države – i sada iznosi 770, od toga 729 sa teritorije grada Leskovca.

Nakon njenog izlaganja su usvojene naredbe, zaključci i preporuke koje će od danas stupiti na snagu. Između ostalog doneta je odluka da se iz budžeta grada izdvoji iznos koji će se iskoristiti za pomoć svim penzionerima na teritoriji grada Leskovca čija primanja su manja od 30.000 dinara u vidu paketa koji će sadržati dezinfekciona sredstva i osnovne životne namirnice. Pripremu i dostavu paketa će organizovati i kontrolisati Gradsko veće grada Leskovca.

Pored toga svim suspektnim osobama se samoizolacija produžava sa 14 na 28 dana, vikendom zabrana kretanja počinje u 15 časova a sugrađani stariji od 65 godina kupovinu mogu obaviti nedeljom od 3 do 8 časova.

Zatvaraju se sve kladionice, kockarnice, slot klubovi, kazina, frizerski i kozmetički saloni, tatu studiji i dečje igraonice, uvodi se i zabrana kretanja u svim parkovima i javnim površinama namenjenim za sport i rekreaciju.