COVID-19 Društvo Jablanički okrug Jug Srbije Leskovac Srbija Vesti

U Leskovcu zasedao Štab za vanredne situacije – Odlaganje svadbi, proslava, žurki i skraćeno radno vreme u ugostiteljskim objektima

Na današnjoj 35. po redu sednici Gradskog štaba za vanredne situacije grada Leskovca direktorka Zavoda za javno zdravlje Leskovac dr Aleksandra Nikolić iznela je najnovije podatke u vezi sa epidemiološkom situacijom u gradu, kao i zvanične preporuke i predloge mera ponašanja:

„Ukupno od početka epidemije na teritoriji okruga registrovano je 996 slučajeva Kovida 19, od toga na teritoriji grada Leskovca je potvrđeno 776, sa teritorije opštine Vlasotince 117, opština Lebane 55, opština Bojnik 28, Medveđa 12.“

USVOJENE PREPORUKE I ZAKLJUČCI:

  • U obrazovnim ustanovama (predškolskim, školskim i visokoobrazovnim) preporučuje se odlaganje svih skupova i svečanosti na vremenski period od 14 dana.
  • Prijemne i druge ispite, kao i upisne postupke organizovati uz primenu svih mera zaštite (maske, distanca, dezinfekcija ruku i prostorija).
  • Preporučuje se odlaganje svadbi, krštenja, žurki i drugih proslava sa većim brojem učesnika, ili njihovo održavanje sa minimalno protokolarno potrebnim brojem ljudi, na vremenski period od 14 dana.
  • Preporuka je da se okupljanje na otvorenom prostoru ograniči na maksimalno 500 osoba, uz obavezno držanje distance od 2 metra.
  • Preporuka je da se okupljanje u zatvorenom prostoru ograniči na maksimalno 100 osoba, uz minimalnu površinu od 4 kvadratna metra po osobi uz poštovanje distance od 2 metra i korišćenje zaštitne maske.
  • Preporuka je da se radno vreme ugostiteljskih objekata (kafića, barova, restorana, hotela, kladionica, diskoteka i klubova) ograniči od 06 do 23 časa na vremenski period od 14 dana.

Preporučuje se:
– Da se u ugostiteljskom objektu u zatvorenom prostoru, broj gostiju ograniči na minimalno 4 kvadratna metra korisne površine po gostu. Osoblje sve vreme mora da koristi zaštitnu masku. Gost ne koristi zaštitnu masku samo dok sedi za stolom. Ovo znači da prilikom dolaska, odlaska, odlaska u toalet i sl. gost je u obavezi da koristi zaštitnu masku. Na ulazu u objekat i u toaletu obavezno sredstvo za dezinfekciju ruku.

– Da se u ugostiteljskom objektu u delu otvorenog prostora (letnjim baštama) broj gostiju ograniči na minimalno 2 kvadratna metra površine bašte po gostu. Gost ne koristi zaštitnu masku samo dok sedi za stolom. Prilikom dolaska, odlaska, odlaska u toalet i sl. gost je u obavezi da koristi zaštitnu masku. Posle svake upotrebe stolovi i pribor moraju se dezinfikovati. Za svakim stolom i u toaletu obavezno je sredstvo za dezinfekciju ruku.

– Da diskoteke i klubovi u zatvorenom prostoru u kojima gosti stoje, kreću se ili igraju uz muziku, u periodu primene ovih mera rade samo u statičnom režimu (stolovi sa mestima za sedenje) na način regulisan pod tačkom 5. Diskoteke i klubovi na otvorenom, u periodu primene ovih mera da rade samo u statičnom režimu bašte otvorenog tipa, na način regulisan pod tačkom 5.

Preporuka je da se obustavi rad zatvorenih bazena, spa i velnes centara, na vremenski period od 14 dana.
Preporuka je da se koriste zaštitne maske na pijacama, a obaveza se odnosi na prodavce, kupce i radnike pijace.
Preporuka je da se u predškolskim ustanovama sprovode sve mere zaštite u skladu sa uputstvima nadležnog Ministarstva.
Preporuka je da se u verskim objektima i prilikom verskih obreda sprovode sve mere lične zaštite.
Preporuka je da se rad kozmetičkih, frizerskih salona, salona lepote, fitnes centara i teretana organizuje uz sprovođenje svih mera zaštite.
Preporuka je da u prodajnim objektima broj potrošača se ograničava na najmanje 6 kvadratnih metara korisne površine po potrošaču.
Preporuka je da se u parkovima, na dečijim igralištima i sportskim otvorenim terenima održava fizička distanca od 2 metra, osim ukoliko borave sa licima iz porodičnog ili zajedničkog domaćinstva.
Preporuka je produžiti rad COVID 19 ambulante Doma Zdravlja Leskovac sa radnim vremenom 07 do 22 časa.

U javnom prevozu obavezno je nošenje zaštitne maske, redovno provetravanje i dezinfekcija vozila. Licima bez zaštitne maske zabranjuje se ulaz u vozila javnog prevoza. Broj i raspored putnika u vozilu treba da je takav da omogućava propisanu udaljenost. Vozači taksi vozila su u obavezi da imaju adekvatnu zaštitu (nošenje maski i rukavica), kao i često provetravanje i dezinfekcija vozila a zabranjen je ulaz putnika u taksi vozilo bez maski.

Obavezuje se Gradska uprava – Odeljenje za inspekcijske poslove i Odeljenje komunalne milicije da redovno kontrolišu sprovođenje napred naložene mere i da o tome redovno obaveštavaju Gradski štab za vanredne situacije.

 

Grad Leskovac