Društvo Jablanički okrug Jug Srbije Medveđa Srbija Vesti

U Medveđi u sredu stručni skup „Savremena epska poezija i guslarsko izvođenje kao deo UNESKO baštine“

U sredu 13.10.2021. sa početkom u 12 časova, u foajeu Kulturnog centra opštine Medveđa počinje realizacija projekta „Savremena epska poezija i guslarsko izvođenje kao deo UNESKO baštine-stručni skup“. Projekat je podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja i Opštine Medveđa. Kulturni centar ovim projektom predviđa organizaciju skupa na kome će guslarsko stvaralaštvo predstaviti savremeni stvaraoci.

Na skupu će učestvovati dr Branko Zlatković, viši naučni saradnik Instituta za književnost i umetnost u Beogradu, gospodin Slavko Jeknić, pesnik savremene epske poezije i predsednik „Saveza srpskih guslara“ iz Beograda, Radovan Peković, profesor gusala u muzičkoj školi „Mokranjac“ iz Kraljeva i Radosav Doderović predsednik udruženja guslara pisaca epske poezije „Gornja Jablanica“ iz Medveđe. Na skupu u svojstvu publike će biti pozvani lokalni stvaraoci, ljubitelji pisane reči i izvođači na guslama. Osim dosadašnjim istraživačkim pitanjima iz epske tradicije, pažnja će biti poklonjena problemima sa kojima se savremeni stvaroci epskog stiha i guslari sreću, percepciji pevanja uz gusle u savremenim okolnostima, kao i načinima negovanja guslarskog podmlatka na ovom području.

Skup će obraditi sledeće oblasti:

  • Istoriju gusala i guslarske poezije
  • Savremeno guslarsko stvaralaštvo i interpretacija
  • Predstava žene u tradicionalnoj i savremenoj epskoj poeziji
  • Novi trendovi u guslarskoj poeziji –može li se guslarska poezija predstaviti na moderan način

infocentarjug.rs

Komentari

Svaki korisnik je lično odgovoran za svoj objavljeni komentar. Objavljeni komentari korisnika nisu stav redakcije portala. Info Centar Juga ne garantuje za tačnost informacija iznetih u komentarima korisnika i zadržava pravo da bez upozorenja ukloni svaki komentar koji sadrži reči mržnje, rasizma, vređanja ljudskog dostojanstva ili bilo kakvog drugog oblika nepoštovanja i ugrožavanja drugih.

Napišite nam šta mislite...

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.