Društvo Jablanički okrug Jug Srbije Leskovac Srbija Vesti

U naselju Dubočica u Leskovcu nova LED rasveta

Juče je održana konferencija za medije u naselju Dubočica na kojoj je bilo reči o jednom od najznačajnih projekata koji se sprovode na teritoriji grada Leskovca – zameni starih i neefikasnih svetiljki novim i savremenim LED svetiljkama i metal halogenim sijalicama. Ukupan broj svetiljki koje će biti instalirane na području našeg grada je 13.451 – 4.457 u samom gradu, i 8.994 svetiljki u prigradskim naseljima i selima. Do današnjeg dana je zamenjeno 9.186 svetiljki, a ostatak će biti sukcesivno ugrađen do kraja maja.

Značaj i prednosti ovog važnog projekta su mnogostruki. Pored svetiljki, ovim projektom je predviđena i zamena upravljačkih sistema tako da će od sada ulice biti osvetljene tokom čitave noći.

Ekološki značaj zamene starih živinih sijalica je činjenica koju ne smemo zanemariti. Naime, emisija ugljen dioksida koja je karakteristična za staru uličnu rasvetu je višestruko smanjena.

O finansijskim benefitima ovog projekta je govorio gradonačelnik Leskovca dr sci. med. Goran Cvetanović:

„Račun grada Leskovca za javnu rasvetu je pre zamene svetiljki iznosio 735.617 evra na godišnjem nivou. Nakon zamene svetiljki, račun će iznositi 94.370 evra godišnje. To znači da će na godišnjem nivou ušteda u budžetu za ovu namenu iznositi čak 641.000 evra. Ova cifra se deli između javnog i privatnog partnera u narednih 15 godina. Prvih 13 godina 90% od 641 hiljade ide privatnom partneru na ime ugrađenih svetiljki (to je 580 hiljada evra) dok 10 % ostaje gradu, čime se ostvaruje ušteda od 62.200 evra na godišnjem nivou. Poslednje dve godine se privatnom partneru uplaćuje 113.500 evra godišnje (tj. 17,7%) dok gradu na raspolaganju ostaje 527.746 evra (82,3%). Lokalna samouprava grada Leskovca odgovorno i transparentno postupa u svim svojim aktivnostima i projektima, računica i benefiti ugradnje LED rasvete su jasni.“

Gradonačelnik je pomenuo dug lokalne samouprave grada Leskovca koji datiraju iz perioda pre 2012. godine zbog neizmirenih obaveza prema Elektrodistribuciji za uličnu rasvetu, osvetljenje sportskih terena, objekata grada i objekata osnovnog i srednjeg obrazovanja. Samo za potrebe javnog osvetljenja grada i seoskih mesnih zajednica dug je iznosio 146,7 miliona dinara. Zahvaljujući kabinetu predsedika Vučića i menadžmentu EPS-a grad je sklopio Sporazum o izmirenju ove obaveze na 60 mesečnih rata, počevši od 22.01.2018.godine gde je mesečna obaveza Grada 3.153.230,45 dinara.

„Redovno vršimo servisiranje ove obaveze i do danas je izmireno 39 rata Sporazuma, a 39 mesnih zajednica je u blokadi zbog 23,8 miliona dinara duga iz ovog perioda,“ – dodao je gradonačelnik.

U ime firme Kip Lajt se obratio Danijel Stanković i kazao da ova kompanija raspolaže sa sedam ekipa i da se radovi trenutno više izvode u seoskim sredinama jer trenutno raspolažu sa svetiljkama namenjenim za to područje.

infocentarjug.rs