Hronika Vesti

U više odvojenih akcija na teritoriji Republike Srbije uhapšeno 38 osumnjičenih za više koruptivnih krivičnih dela

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u prethodnih nekoliko dana, u više odvojenih akcija na suzbijanju finansijskog kriminala i korupcije, koje su posebno vezane za zloupotrebe službenih položaja u državnim organima, uhapsili su 38 osoba zbog postojanja osnova sumnje da su u periodu od 2008. godine do danas počinili više koruptivnih krivičnih dela.

Postoje osnovi sumnje da su osumnjičeni budžet Republike Srbije, budžete lokalnih samouprava i druga privredna i fizička lica oštetili za više od 7,6 miliona evra.

Akcije su u saradnji sa nadležnim tužilaštvima, Upravom carina i Poreskom policijom, sprovedene na teritoriji Novog Sada, Subotice, Zrenjanina, Sombora, Sremske Mitrovice, Pančeva, Smedereva, Požarevca, Jagodine, Zaječara, Čačka, Užica, Pirota, Niša i Novog Pazara.

Među uhapšenima su i četiri carinska službenika, bivši funkcioner opštine Bačka Topola, zaposlena u dve osnovne škole, radnik kompanije „Dunav osiguranje“, bivše odgovorno lice filijale „Pireus banke „ u Novom Sadu, carinski agenti u špediterskim kućama, više odgovornih lica i zaposlenih u različitim privrednim društvima.

Krivične prijave u redovnom postupku podnete su protiv još 39 osoba, među kojima je pet policijskih službenika, carinski službenik, bivši funkcioner opštine Pećinci, bivše odgovorno lice Klinike za kardiohirurgiju – Klinički centar Srbije i još troje odgovornih lica u toj ustanovi, članovi Komisije za sport opštine Petrovac na Mlavi, odgovorno lice fudbalskog kluba „Trbunje“.

* * *

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Zaječaru, u saradnji sa Osnovnim javnim tužilaštvom u tom gradu, uhapsili su likvidacionog upravnika “Ustanova za sport Zaječar – u likvidaciji“ G.M. (1970), osumnjičenu da je zloupotrebivši službeni položaj oštetila budžet Grada Zaječara za 4.962.463 dinara.

Postoje osnovi sumnje da je G.M. od marta do decembra 2015. godine, zaključila Ugovore o privremenim i povremenim poslovima sa 17 osoba, bez iskazane stvarne potrebe za radnim angažovanjem i suprotno Uredbi o postupku za pribavljanje saglasnosti za novo zapošljavanje i dodatno radno angažovanje kod korisnika javnih sredstava.

Osobama sa kojima je sklopila ugovore, od kojih je većina prethodno bila zaposlena u Gradskoj upravi Grada Zaječara ili kod drugih korisnika javnih sredstava, isplaćena je bruto zarada od 4.962.463 dinara, za koliko je oštećen budžet Grada Zaječara.

* * *
Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Zaječaru, u saradnji sa Osnovnim javnim tužilaštvom u tom gradu, uhapsili su zaposlenog u poslovnici „Oportuniti banke“ u Zaječaru I.J. (1971), zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica.

Sumnja se da je I.J. od avgusta 2014. do juna 2016. godine, u proceduri odobravanja pet poljoprivrednih kredita, prikrio činjenicu da će lično koristiti deo novca od odobrenog kredita.

Nakon isplate kredita korisnicima, kako se sumnja, osumnjičenom je od odobrenih sredstava predato 794.450 dinara, čim je postupio suprotno Proceduri za agro kreditiranje propisanoj od strane banke.

I.J. je određeno zadržavanje do 48 sati i on će uz krivičnu prijavu biti priveden nadležnom tužilaštvu.

* * *
Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Nišu, u saradnji sa Osnovnim javnim tužilaštvom u tom gradu, uhapsili su odgovorno lice firme „Urban 018“ Z.B. (1956), zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivična dela poreska utaja i neosnovano iskazivanje iznosa za povraćaj poreza i poreski kredit.

Z.B. se tereti da je od januara 2015. do decembra 2016. godine, prilikom prodaje stanova, od kupaca primao novac u gotovini, koji nije evidentirao u poslovnim knjigama, niti vršio obračun PDV-a.

Na taj način osumnjičeni je budžet Republike Srbije oštetio za 20.580.225 dinara.

Osumnjičeni je uz krivičnu prijavu priveden nadležnom tužilaštvu.

* * *
Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Zaječaru, u saradnji sa Osnovnim javnim tužilaštvom u tom gradu, uhapsili su odgovorno lice Agencije za registraciju vozila „Nebe plus“ iz Knjaževca N.J. (1989), zbog postojanja osnova sumnje da je zloupotrebivši službeni položaj oštetio tri osiguravajuće kuće za više od milion i po dinara.

Postoje osnovi sumnje da je N.J. od oktobra 2015. do avgusta ove godine, prisvojio novac od prodatih polisa koje su referenti za prodaju polisa, protiv kojih je podneta krivična prijava u redovnom postupku, naplatili i predali mu.

Na taj način, kako se sumnja, osumnjičeni je oštetio tri osiguravajuće kuće.

Takođe, N.J. se tereti i da je na štetu pet fizičkih lica naplatio usluge osiguranja vozila koje nije izvršio, kao i da je zaposlio jednog radnika bez prijave na obavezno socijalno osiguranje, čime je pribavio protivpravnu imovinsku korist od 1.941.712 dinara.

Zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivična dela pronevera, zloupotreba položaja odgovornog lica, prevara i povreda prava po osnovu rada i prava iz socijalnog osiguranja, osumnjičeni je uz krivičnu prijavu priveden nadležnom tužilaštvu.

* * *

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Pirotu, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom u tom gradu, uhapsili su odgovorno lice preduzeća „Tigar Poslovni Servis“ P.P. (1962) i još dvoje zaposlenih u toj firmi, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično delo zloupotreba službenog položaja.

Postoje osnovi sumnje da u zaposleni u preduzeću „Tigar Poslovni Servis“, osumnjičeni M.Ć (1961) i S.S. (1979) , po nalogu osumnjičenog P.P. od januara 2012. do maja 2016. godine, falsifikovali račune navodnih troškova na službenim putovanjima i potom ih koristili za pravdanje novca koji im je dat na ime akontacije.

Sumnja se da je na taj način preduzeće „Tigar Poslovni Servis“ oštećeno za 2.617.104 dinara, koliko su protivpravno prisvojili osumnjičeni.

Za navedena dela krivična prijava u redovnom postupku podneta je protiv još dve osobe.

Osumnjičenima P.P., M.Ć. i S.S. određeno je zadržavanje do 48 sati i oni će uz krivičnu prijavu biti privedeni nadležnom tužilaštvu.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Sektora unutrašnje kontrole, po nalogu nadležnog tužilaštva, podneli su krivične prijave u redovnom postupku protiv policijskog službenika rasposređenog u policijskoj stanici Bujanovac, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio
12 krivičnih dela zloupotreba službenog položaja.

Postoje osnovi sumnje da je policijski službenik, iskorišćavanjem službenog položaja i prekoračenjem granica službenog ovlašćenja, od aprila 2016. do avgusta ove godine, u Jedinstveni informacioni sistem Ministarstva unutrašnjih poslova, za lica sa područja Autnomne pokrajine Kosovo i Methija unosio neistinite podatke da su u periodu od 1996. do 2007. godine bila prijavljena na adresama na području opštine Bujanovac, ne navodeći ime stanodavaca.

Na taj način osumnjičeni je, tim licima omogućio da im suprotno Uredbi o postupku utvrđivanja ispunjenosti propisanih uslova za izdavanje pasoša za lica sa područja autonomne pokrajine Kosova i Metohije, budu izrađena lična dokumenta, pasoši i lične karte.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Prokuplju, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u tom gradu, podneli su krivičnu prijavu u redovnom postupku protiv odgovornog lica JKP „Blace“, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično delo zloupotreba službenog položaja i zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom.

Sumnja se da je on u julu 2015. godine, jednom licu omogućio isplatu od 58.155 dinara na ime davanja goriva za radove koji nisu izvedeni, kao i da je od jula do decembra 2015. godine, zaključio ugovor o zakupu sa jednim preduzećem iz Blaca bez sprovedenog postupka javnih nabavki.

Krivičnom prijavom obuhvaćeno je još troje zaposlenih u tom preduzeću, koji se sumnjiče da su počinili krivično delo pronevera, tako što su podizali gorivo, a nisu imali opravdanje o njegovom trošenju.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Prokuplju, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u Kuršumliji, podneli su krivičnu prijavu u redovnom postupku protiv odgovornog lica fudbalskog kluba „Trbunje“, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično delo zloupotreba službenog položaja.

Osumnjičeni se tereti da je, prekoračivši granice svog ovlašćenja, tokom 2015. i 2016. godine, u više navrata podizao gotovinu sa žiro računa navedenog kluba na ime hranarine, koju je navodno davao igračima, za šta je sačinjavao spiskove koje su oni potpisivali.

Sumnja se da novac nije trošen za hranarinu već navodno za nabavku opreme igračima, plaćanje raznih računa za ugostiteljske usluge i za prevoz igrača, za šta osumnjičeni nije imao nikakvo pokriće u računima.

Na taj način osumnjičeni je sebi pribavio protivpravnu imovinsku korist od 733.200 dinara.

 

Izvot:MUP