Društvo Jug Srbije Leskovac Vesti

Uspešno završena škola pantomime za gluve i nagluve osobe

Završna priredba projekta „Škola pantomime za gluve i nagluve“ koji je realizovao LKC sa gradskom organizacijom gluvih i nagluvih Leskovac održana je u Kamernoj sali leskovačkog kulturnog centra.

Projekat je realizovan sa Gradskom organizacijom gluvih i nagluvih Leskovca, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Školu je vodio Miodrag Krčmarik, glumac, profesor scenskog pokreta na Fakultetu umetnosti u Kosovskoj Mitrovici, uz asistenciju glumice Tanje Krčmarik. Školu je uspešno završilo dvedesetak polaznika.

Reč je o projektu Dragana Radovića koji se realizuje po prvi put, a ministarstvo kulture i infomisanja je za školu pantomime za gluva i nagluva lica opredelilo sredstva u visini 445.000 dinara.

 

Po rečima Ane Božić, sekretarke Gradske organizacije gluvih i nagluvih, veoma je važna saradnja ove organizacije sa ustanovama kulture i institucijama grada na poboljšanju i unapredjenju kvaliteta života ljudi sa oštećenim sluhom i njihovoj integraciji u društvo.

„Cilj projekta je u potpunosti postignut, mi smo najpre njima omogućili da se oni druže i iskažu svoj talenat. Jedan od ciljeva projekta je i bio da se gluva i nagluva lica uključe u kulturni život grada Leskovca, što je i uspelo“ naglašava Ana Božić, sekretark Gradske organizacije gluvih i nagluvih Leskovac i dodaje da su u maju sa scenskom minijaturom Ljubavna lekcija u Kuršumlji na dramsko pantominskih ostvarenja osvojili treće mesto.

 

Cilj nam je da se pomogne polaznicima da ostvare svoj glumački izraz, naglasio je na početku projekta glumac Narodnog pozorišta u Leskovcu, Miodrag Krčmarik koji je i mentor projetka ističući da je pokret učio, a ovim ljudima je neverbalno jedino komunikaciono sredstvo.