Srbija Vesti

Vučić: Nikada neću priznati nezavisnost Kosova

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Briselu, uoči nastavka dijaloga Beograda i Prištine, da očekuje da predstavnici Prištine nastave, kako je rekao, svoj šou, primećujući da njih suštinski ne zanima dijalog, već pre svega lokalni izbori koje najavljuju na Kosovu i Metohiji za oktobar.

Vučić je rekao da nije teško pročitati iz izjava prištinskih zvaničnika, Aljbina Kurtija, Glauka Gonjufce, Vjose Osmani, da već najavljuju raspisavanje lokalnih izbora za oktobar.

„Zanima ih pobeda na izborima i u skladu sa tim će se ponašati, kao da dijalog nije ni postojao. Tražiće da budu ravnopravna strana kao da smo dve države. Pošto je to nemoguće, mogu da saslušam, da se nasmejem na sve to“, rekao je Vučić.

Vučić je, međutim, istakao da postoje teme od izuzetnog značaja, koje će pokrenuti sutra, a to je tema nestalih osoba.

„Želim po prvi put da uđemo u detalje“, naglasio je Vučić.

Vučić je ponovio da su važnost razgovora, uz primedbu da ljudi u Srbiji neretko sa nipodaštavanjem gledaju na sve to i očekuju da naš odgovor na sve bude – ne i ne po svakom pitanju.

„Da čekamo da se nešto desi u budućnosti i iz korena sve promeni, a to se neće desiti i zato i nisam pristalica zamrznutog konflikta“, rekao je Vučić.

Dodao je i da postoje hiljade laži na dnevnom nivou da, tobož, neko treba da brani Srbiju od srpskog rukovodstva, jer će uraditi nešto protiv interesa zemlje.

„A, to govore oni koji su na najgrublji način razorili nacionalne i državne interese“, rekao je Vučić.

Vučić je izjavio u Briselu da ga ne interesuje mnogo šta će reći Aljbin Kurti po pitanju Zajednice srpskih opština već šta će Kurtiju reći evropski predstavnici, i dodao da će insistirati da se formira Zajednica srpskih opština kao što je predviđeno Briselskim sporazumom iz aprila 2013. godine.

„Ne mislim da treba Kurtiju da govorim bilo šta konkretno, nije on tu posebno važan već je važan onima u Beogradu koji su ga podržavali. On je bio idol i heroj mnogih u javnosti u Beogradu, zašto se sada ne jave svom prijatelju i objasne da ne bi trebalo da napada Srbiju i Srbe na takav način“, zapitao je Vučić.

Rekao je da od Kurtija i ne očekuje ništa, ali da ga interesuje šta će mu reći evropski predstavnici koji su bili supotpisnici Briselskog sporazuma.

 

Izvor: Tanjug/TV Pink