Kosovo Srbija Vesti

Vučić: „Priština nastavlja sa ozbiljnim i opasnim provokacijama“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić upozorio je danas da Priština nastavlja sa ozbiljnim i opasnim provokacijama, koje dramatično ugrožavaju opstanak srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

Situacija u kojoj se danas nalazi Srbija i srpski narod na Kosovu i Metohiji izuzetno je teška, istakao je, zbog stvari koje su se dogodile u poslednjih 24 sata.

On je rekao da smo u ovakvoj situaciji bili 2004, 2008, kao i godinama pre toga, te da u tim trenucima naša država nije uopšte reagovala ili je „očajno reagovala“.

„Govorim o brojnim pretnjama koje stižu pripadnicima našeg naroda, o opstanku i o ostanku ne samo anticivilizacijskih, već bih to nazvao i mnogo težim imenom, takse koje su uvedene, jer sprečavaju snabdevanje stanovništva“, kazao je on.

Vučić je na pres konferenciji posle sastanka sa 139 političkih predstavnika Srba sa KiM naveo nekoliko najnovijih incidenata Prištine, počev od najnovijeg – upada policije, odnosno Albanaca, na teritoriju Zubinog Potoka.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic upozorio je danas da Pristina nastavlja sa ozbiljnim i opasnim provokacijama, koje dramaticno ugrozavaju opstanak srpskog naroda na Kosovu i Metohiji 

Kako je rekao, sinoć je kosovska policija ušla na teritoriju Zubinog Potoka i otela jedan kamion srpskom autoprevozniku zato što je, tobož, preko „zelene linije“ uvozio robu iz centralne Srbije na KiM, što je, ističe, izazvalo veliki gnev srpskog stanovništva.

Prema njegovim rečima po prvi put je to izazvalo veliki gnev kod našeg stanovništva u Zubinom Potoku, koje je izašlo na ulice, a tek posle naših molbi vratili se kućama, poslušavši nas da izbegnemo teže incidente.

Vučić je rekao da su tim povodom „deset puta izrekli molbu Srbima da se vrate kućama, kako bismo izbegli dalje incidente“.

U naredna dva dana sledi prihvatanje novog statuta Trepče, što vodi ka blokadi njenog računa, jer Trepča nije registrovana po srpskim zakonima, već kao UNMIK Trepča, pod okriljem UN, kako propisuje rezolucija UN 1244.

„Oni žele blokadu računa, uništenje Trepče i severne Mitrovice sve do Leposavića. To bi značilo da 2.400 ljudi ostane bez posla, da sever KiM ostaje bez vazduha za disanje u ekonomskom smislu te reči“, objasnio je Vučić.

Dodao je da priče o ujedinjavanju severne i južne Mitrovice predstavljaju direktnu pretnju severu Kosova, jer svi Srbi kažu da bi došlo, zbog toga, do nasilja i na kraju opstanka našeg naroda.

Vučić je preneo da su predstavnici iz Štrpca govorili o sve težoj situaciji u maloprodajnim objektima, kao i predstavnici iz Gračanice.

 

 

Izvor:Tanjug