Politika Srbija Vesti

Vučić: SNS jednoglasno prihvatio ujedinjennje sa Srpskim patriotskim savezom

Sednica Glavnog odbora Srpske napredne stranke počela je nešto posle 10 sati, minutom ćutanja za preminule članove tog stranačkog tela. Sednicu je otvorio predsednik Srpske napredne stranke i Republike Srbije Aleksandar Vučić, koji je predložio dnevni red, koji su članovi odbora usvojili.

Nakon usvajanja zapisnika sa prethodne sednice, Glavni odbor je doneo odluku o ujedinjenju Srpske napredne stranke i Srpskog patriotskog saveza, a razmatraće izbor predloženih kandidata u organe Srpske napredne stranke. Zatim, na dnevnom redu biće aktuelna politička situacija, te plan i program Srpske napredne stranke, i priprema za Skupštinu stranke.

„Danas imamo dosta posla i važno je da to pokušamo da uradimo na efikasan način“, rekao je Vučić.

Vučić je podsetio da je više članova Glavnog odbora preminulo u proteklom periodu.

„Neki su preminuli zbog srčanih oboljenja, neki zbog korone, neki iz trećeg razloga, ali danas smo slabiji jer nisu tu Gojko, Braca, Tika Arsić, Slaviša Živković“, rekao je Vučić i pozvao članove da im minutom ćutanja odaju poštu. Sednici Glavnog odbora prisustvuje 651 član.

Nakon što je Glavni odbor Srpske napredne stranke doneo odluku o ujedinjenju te stranke sa Srpskim patriotskim savezom, predsednik Srpskog patriotskog saveza Aleksandar Šapić ušao je u salu u kojoj zaseda Glavni odbor. Šapić se zatim pridružio funkcionerima Srpske napredne stranke i seo pored predsednika Aleksandra Vučića, koji je njemu i članovima Srpskog patriotskog saveza poželeo dobrodošlicu.

„Želim vam mnogo uspeha, da pobeđujete i da pobeđujemo i da za Srbiju uradimo mnogo dobrih stvari“, poručio je Vučić novim stranačkim kolegama.

Zatim je pročitao zajedničku deklaraciju Srpske napredne stranke i Srpskog patriotskog saveza, koji su potpisali Vučić i Šapić. Glavni odbor Srpske napredne stranke jednoglasno prihvatio ujedinjenje sa Srpskim patriotskim savezom. Na pitanje Vučića ko podržava odluku o davanju odobrenja da članovi Srpskog patriotskog saveza pristupe u celini Srpskoj naprednoj stranci, svi članovi Glavnog odbora Srpske napredne stranke glasali su za.

Vučić je rekao da je učestvovao u pregovorima sa liderom Srpskog patriotskog saveza Aleksandrom Šapićem, jer je hteo da se ne samo cepaju sve političke organizacije, već da se pokaže odgovornost, ozbiljnost, posvećenost, i da može da se ujedinjuje i da velika porodica Srpske napredne stranke bude politička stranka koja će da dovodi ljude, a ne „po modelu nekih drugih koji se cepaju svako malo, i postaju valjda odgovorniji ako pocepaju više puta svoje stranke“.

„Naša stranka ne sme nikada da bude ono što su bile neke druge. Znate na koje mislim, ali neću da govorim o njima i pridajem im time pažnju. Naša stranka mora da vodi brigu o interesima naroda i okuplja sve one kojima je to ključni cilj“, rekao je Vučić.

Vučić je ukazao da je postignuta saglasnost oko svih najvažnijih ciljeva.

„Važno je da pred velike događaje koji nas očekuju, velike pritiske o svim ključnim temama, ali i nastavak izuzetnih rezultata koje postižemo u ekonomiji i zdravstvu da imamo još više snage ljudi i energije, da ne čuvamo pozicije unutar stranke samo za sebe, već obezbeđujemo pristup i novim ljudima i da se pripremimo za skupštinu stranke“, rekao je Vučić.

Vučić je najavio da će Skupština stranke biti održana između 21. oktobra, kada je godišnjica stranke, do 24.oktobra.

„Imaćemo više plenuma, donositi važne odluke, razna dokumenta, kao što je programska za budućnost, i to ne samo do 2025. godine, već prvi put do 2030. godine „, najavio je Vučić.

Kada se završi Skupština ostaje posao u državi, i onda ulazi stranka u izbore, gde će, veruje, voditi pobedničku kampanju.

Srpska napredna stranka i Srpski patriotski savez usvojili su Deklaraciju o prioritetima nacionalne i državne politike sa 11 principa, koja će biti temeljni politički dokument naprednjaka za budućnost.

Predsednik SNS Aleksandar Vučić potvrdio je, tokom sednice Glavnog odbora te stranke, da je dobio ostavku predsednika GO SNS Beograd Nebojše Stefanovića.

– Dobio sam ostavku Neše Stefanovića, ali u našoj stranci nikada neće biti „skidanja glava“ kako to neki misle ili se raduju. Međutim, procenjivaćemo uvek svačije rezultate rada. U narednom periodu stranka će doneti odluku ko će voditi beogradski kao najveći odbor SNS u Srbiji – rekao je Vučić i pozvao svoje članove da prekinu međustranačke i međusobne obračune.

Vučić je rekao da je Srbija u prethodnoj godini imala najbrži rast, koji je bio minus 0,9, ali dok su druge države beležile rast od minus 15 do minus pet, niko nije bio ni blizu naše zemlje.

To je, kako je rekao, postignuto zahvaljujući velikom trudu, radu i energiji pojedinih članova vlade, ali pre svega, građana, uz zahvalnost na disciplini i strpljenju penzionerima, koji su, kako je rekao, uvek uz svoju državu. Dodao je da su u zemlji, uz tu stopu rasta, značajno povećana primanja građana.

Vučić je ukazao da je 2014. godine, Srbija bila 4. u regionu po visini prosečne plate, a ispred su bile i Crna Gora, i to za oko 180 evra, kao i Bosna i Hercegovina.

„Danas je Srbija po visini prosečne plate u regionu ubedljivo prva. Srbija u martu beleži prosečnu platu 556 evra“, istakao je Vučić, dodajući da je to bilo veoma teško i gotovo nemoguće napraviti, ali je uspeh ostvaren zahvaljujući teškim reformama iz 2014. godine.

U godinama koje dolaze imaćemo još bolje rezultate, zbog tada preduzetih mera, podvukao je Vučić.

„Imali smo rak u ekonomiji, tada su se otvarali samo bankovni računi tajkuna. Uspeli smo da to promenimo, da Srbija bude zemlja koja se gradi i napreduje“, rekao je Vučić.

Vučić je istakao da je u odnosu na april prošle godine trgovina napredovala za 47 odsto, a industrijska proizvodnja 42 odsto.

„Pokazali smo da dižemo zemlju. Izgradili smo puteve, pruge, izgradićemo više nego generacije pre nas. Uspeli smo, jer verujemo u sebe i nismo se osvrtali na one koji su nam dobacivali i gađali kamenčićima dok smo gurali veliki kamen ka vrhu. Jer smo očuvali jedinstvo stranke, borili se protiv svih različitih uticaja, a na civilizovan demokratski način prevladamo probleme unutar svoje organizacije“, rekao je Vučić.

Vučić je poručio da će Srbija nastaviti da raste i pokušati da bude u samom vrhu Evrope po stopi rasta.

„Da vide građani da paradigmu gubitnika možemo da preokrenemo“, rekao je Vučić.

Vučić je poručio da naprednjaci idu na sve izbore da ubedljivo pobede.

„Znate da sam uvek skeptik i pesimista, ali idemo na sve izbore da pobedimo, pobedimo ubedljivo“, istakao je Vučić.

Vučić je ukazao i da Srpska napredna stranka izlazi na izbore da pobedi sa velikom razlikom. Izrazio je uverenje da će na izbore izaći svi, a da će Srpska napredna stranka pokazati šta je to što narod misli, da narod zna ko su ti koji Srbiju mogu da vode napred.

„Na svakom mestu, na Kosovu i Metohiji, svuda u Vojvodini, da ubedljivo pobedimo u Beogradu, svuda da pobedimo za dobro i budućnost Srbije“, zaključio je Vučić.

 

Izvor: Tanjug