Leskovac Vesti

10. SAJAM ETNO HRANE I PIĆA

Regionalna privredna komora i Poljoprivredna savetodavna i stručna služba Leskovac organizovale su nastup i predstavile potencijale proizvođača hrane i pića iz našeg kraja na 10. Sajmu etno hrane i pića u hali 3 Beogradskog sajma.
Sajam je otvorila Snežana Bogosavljević Bošković, ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine.

MINISTARKA POLJOPRIVREDE

– Do sada je 36 poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda zaštićeno jednom od oznaka geografskog porekla. Ono što nam predstoji je da svi zajedno uložimo maksimalne napore kako bi podigli obim proizvodnje ovih proizvoda i uključili što veći broj proizvođača u sistem zaštite geografskog porekla – rekla je ministarka Bošković.
Ona je podvukla da su proizvođačima hrane koja nosi neku od oznaka geografskog porekla, pored opštih mera, omogućene i dodatne mere podrške, pre svega kroz podršku investicijama u primarnu poljoprivrednu proizvodnju, investicijama u preradu i marketing u sektorima mleka, mesa, voća i povrća, kao i kroz podršku refundiranja troškova kontrole i sertifikacije.
Na manifestaciji, u hali 3 Beogradskog sajma, predstavljeno je više od 400 izlagača sa 2.000 različitih tradicionalnih prehrambenih proizvoda ručne izrade i organski gajenih sirovina.

1
Pored učesnika iz naše zemlje, pod sloganom „Utemeljenje robne marke etno – proizvoda“, nastupaju i proizvođači hrane i pića iz Indije, Grčke, Makedonije i Republike Srpske i Italije.

3

Svi posetioci ovogodišnjeg sajma etno hrane i pića imali su priliku da posete štand DOO Strela Klajić iz Leskovca, koja zasigurno ima jedan od najboljih ajvara sa ukusom tradicije.

Pored ovog crvenog zlata, na ovom štandu našli su se i orasi, suve šljive, suvi organski vrganj i lisičarka…

Sajam etno hrane i pića završava se 28. novembra.