Leskovac Vesti

Radovi na severnom kraku vodovoda u Leskovcu

Nastavljeni su radovi na izgradnji severnog kraka vodovoda, koji ima za cilj da snabdeva potrošače severno od grada Leskovca zdravom pijaćom vodom iz vodosistema „Barje“.

Leskovac – U narednih mesec dana biće završena izgradnja cevovoda Ø 315 u dužini od 8020 metara, od Leskovca do Živkova. Paralelno s tim biće izrađena i razvodna mreža sela Živkova i Donjeg Živkova u dužini od 5000 metara, koja će biti završena do kraja oktobra.
Izvođač radova je firma Telekomunikacija Blace, a investicija je vredna oko 110 miliona dinara. Sredstva su obezbeđena iz Ka-ef-ve programa čija je ukupna vrednost 2.090.000 evra i koji osim severnog kraka vodovoda obuhvata još 14 ulica u samom gradu.

Cevovod Zivkovo 005

Prošle godine završena je prva faza izgradnje severnog kraka, u dužini od 2,2 kilometra. Tada je uloženo 17 miliona dinara od kojih je polovinu finansirao Grad Leskovac a ostatak Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine.
Uskoro će krenuti i radovi od Pečenjevca do Lipovice, koje će izvoditi firma „Poslovnost“ iz Niša, a u koje će biti uloženo gotovo 5 miliona dinara i to sa po 50 % učešća od strane Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine i samog Vodovoda.

Cevovod Zivkovo 003

Završetkom ovih deonica biće stvoreni uslovi za priključenje sledećih naselja: Živkovo, Brejanovce, Razgojnski Čifluk, Pečenjevce, Čekmin, Lipovica, Brestovac, Kutleš, Šarlince, Draškovac, Međa i Donje Brijanje.

Cevovod Zivkovo 002 Cevovod Zivkovo 001

– Lokalna samouprava je u protekle tri i po godine mnogo toga uradila u ovim mestima, počevši od asfaltiranja ulica, uređenja atarskih puteva, seoskih trgova, do izgradnje ambulanti i domova kulture. Ipak, dugogodišnji problem ovih mesta jeste kvalitet vodosnabdevanja s obzirom da su se do sada vodom snabdevali uglavnom iz sopstvenih vodozahvata. Postizanjem kontinuiranog vodosnabdevanja zdravom pijaćom vodom otklonićemo i mogućnost da loš kvalitet vode bude uzrok nefritisa, kao što je to možda bio slučaj u ranijem periodu. Postepeno rešavamo problem vodosnabdevanja ovih mesta, pa će nakon završetka izgradnje ovih 8 kilometara koje trenutno radimo, ostati da se uradi još četiri kilometara do završetka severnog kraka vodovoda, kazao je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.