Bojnik Društvo Jablanički okrug Jug Srbije Leskovac Vesti

124. obolelih od malih boginja u Jablaničkom okrugu

Na teritoriji Jablaničkog okruga od početka oktobra 2017. godine  zaključno sa 1. februarom registrovano je ukupno 162 slučajeva sumnji malih boginja, dok je u istom periodu broj osoba koje su obolele i kod kojih je potvrđeno da imaju male boginje 124.

Zavod za javno zdravlje Leskovac je dana 5. decembra prošle godine prijavio epidemiju malih boginja na teritoriji opštine Bojnik gde je do danas obolelo 62 lica. Najveći broj obolelih u Bojniku je  u uzrastu od 30-39 godina (16 obolelih lica); 0-4 (16 obolelih lica); 10-19 godina (12 obolela lica) i u uzrastu 40-49 godina(9 obolelih lica). Od ukupnog broja obolelih u Bojniku  95 %  su nevakcinisani, nepotpuno vakcinisani i nepoznatog vakcinalnog statusa. Od 62 obolele osobe u Bojniku četvoro su zdravstveni radnici iz Doma zdravlja u ovom mestu. 16  bolesnika je hospitalizovano i to 15  na odeljenju pedijatrije i jedna obolela osoba na infektivnom odeljenju Opšte bolnice u Vranju. Hospitalizovani su zbog teže kliničke slike morbila i  komplikacija upala pluća. 

Epidemija malih boginja u Leskovcu prijavljena je 4. janura ove godine i do danas je u Leskovcu obolelo 62  lica. Najveći broj obolelih u epidemiji  u gradu Leskovcu  je  u uzrastu od 30-39 godina (24 obolelih); u uzrastu od 20-29 (16 obolelih lica);  uzrasta 40-49 godina (7 obolelih lica). Od ukupnog broja obolelih u gradu Leskovcu  85 %  su nevakcinisani, nepotpuno vakcinisani i nepoznatog vakcinalnog statusa. Od ukupnog broja obolelih u Leskovcu  petoro petoro su zdravstveni radnici iz Opšte bolnice Leskovac.

10 bolesnika je hospitalizovano i to 6 na odeljenju pedijatrije, 2 na Infektivnoj klinici u Nišu, 1 na infektivnom odeljenju Opšte bolnice u Leskovcu i  jedna porodilja na odeljenju ginekologije takođe u Leskovcu. Hospitalizovani su zbog teže kliničke slike morbila i  komplikacija upala pluća. 

Kako navode u Zavodu za javno zdravlje Leskovac epidemiološko ispitivanje obe epidemije i dalje je u toku. Nakon prijavljenih epidemija malih boginja u Bojniku i Leskovcu u Jablaničkom okrugu sprovode se pooštrene mere epidemiološkog nadzora nad morbilima, a u opštini Bojnik i gradu Leskovcu  dodatne aktivnosti u žarištu epidemija. ZZJZ Leskovac preduzima sve mere u cilju sprečavanja širenja malih boginja, navod u ovoj zdravstvenoj ustanovi.