Jug Srbije Leskovac Vesti

1,7 miliona evra za rekonstrukciju škola, Dečijeg dispanzera i Sigurne kuće

Od iduće godine počinje sprovođenje programa „Jačanje socijalne infrastrukture u opštinama pogođenim migrantskom krizom“, na osnovu kog će u Leskovcu biti rekonstruisane ili dograđane tri obrazovne, jedna zdravstvena i jedna socijalna ustanova, rečeno je na konferenciji za novinare u Svečanoj sali grada.

Sporazum o saradnji na sprovođenju ovog programa potpisali je juče u Preševu Aleksandar Vulin, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i gradonačelnici gradova, odnosno predsednici opština, koji su uključeni u program.

U ime grada Leskovac sporazum je potpisao gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.

Zahvaljujući pomenutom programu, biće rekonstruisana Osnovna škola „Vožd Karađorđe“ u Leskovcu, Osnovna škola „Aca Sinadinović“ u Predejanu, rekonstruisana i dograđena Škola za osnovno i srednje obrazovanje „11.oktobar“, kao i Dečiji dispanzer leskovačkog Doma zdravlja. Pored toga, očekuje se i dogradnja i rekonstrukcija Sigurne kuće Centra za socijalni rad.

Ukupan iznos sredstava koji će biti uložen za adaptaciju pomenutih objekata je 1.710.000 evra. Realizacija počinje naredne godine, a krajnji rok za završetak svih projekata je tri godine.

Program koji sprovode vlade Savezne Republike Nemačke i Republike Srbije obuhvata 27 pojedinačnih projekata u 14 gradova i opština Srbije.

Ispred Vlade Nemačke za realizaciju programa nadležno je Ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj preko Nemačke razvojne banke, a ispred Vlade Srbije Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Samom činu potpisivanja ispred KFV banke juče u Preševu prisustvovao je Arne Gos, direktor kancelarije u Beogradu,sapštava zvanični portal Grada Leskovca.