Bojnik Društvo Jablanički okrug Jug Srbije Leskovac Vesti Vlasotince

209 lica u Jablaničkom okrugu obolelo od malih boginja

Na teritoriji Jablaničkog okruga od početka oktobra 2017. godine  zaključno sa 5. martom 2018. godine registrovano je ukupno 279 slučajeva sumnji malih boginja, dok je potvrđeno 209 slučaja malih boginja. Najviše obolelih je u Leskovcu gde je kod 129 lica potvrđeno da su oboleli od malih boginja, u Bojniku je obolelo 82 lica a u Vlasotincu 15 podaci su Zavoda za javno zdravlje Leskovac.

Zavod za javno zdravlje Leskovac je 5. decembra 2017. godine prijavio epidemiju malih boginja na teritoriji opštine Bojnik. Od datuma prijave epidemije do danas obolelo je 82 lica. Najveći broj obolelih u epidemiji  u Bojniku je  u  uzrastu od 0-4 (23 obolela lica);  zatim u uzrastu od 30-39 godina (21 obolelo lice); 10-19 godina (12 obolela lica) i u uzrastu 40-49 godina(13 obolelih lica). Od ukupnog broja obolelih u Bojniku  95 %  su nevakcinisani, nepotpuno vakcinisani i nepoznatog vakcinalnog statusa. Od ukupnog broja  obolelih (82) u  epidemiji u Bojniku četvoro  (4) su zdravstveni radnici iz Doma zdravlja Bojnik. Od ukupnog broja   obolelih (82)  od početka  epidemije u Bojniku hospitalizovano je 21  bolesnika i to 18  na odeljenju pedijatrije i 3 obolela osoba na infektivnom odeljenju Opšte bolnice u Vranju. Hospitalizovani su zbog teže kliničke slike morbila i  komplikacija upala pluća. 

Epidemija je u Leskovcu proglašena 4. januara ove godine. Od tog dana obolelo je 122 lica. Najveći broj obolelih u epidemiji  u gradu Leskovcu  je  u uzrastu od 30-39 godina (47 obolelih); u uzrastu od 20-29 (31 obolelo lice);  uzrasta 40-49 godina (19  obolelih lica). Od ukupnog broja obolelih u gradu Leskovcu  89 %  su nevakcinisani, nepotpuno vakcinisani i nepoznatog vakcinalnog statusa. Od ukupnog broja obolelih (122) u epidemiji u  gradu Leskovcu  petoro (5) su zdravstveni radnici iz Opšte bolnice Leskovac. Od ukupnog broja obolelih (122) u epidemiji u  gradu Leskovcu hospitalizovano je 21 bolesnika i to 9 na odeljenju pedijatrije, 5 na Infektivnoj klinici u Nišu,6 na infektivno odeljenje O.B. Leskovac i  jedna porodilja na odeljenju ginekologije  Opšte bolnice u Leskovcu. Hospitalizovani su zbog teže kliničke slike morbila i  komplikacija upala pluća.

Zavod za javno zdravlje Leskovac je 22. februar prijavio epidemiju malih boginja i na teritoriji opštine Vlasotince gde je do danas obolelo 15 lica. Najveći broj obolelih u epidemiji  u Vlasotincu je u uzrastu 40-49 godina (6 obolela lica), u uzrastu od 30-39 godina (5 obolela lica);  u  uzrastu od 5-9 (2 obolela lica);  zatim 20-29 godina (1 obolelo lice). Od ukupnog broja obolelih u Vlasotincu  93 %  su nevakcinisani, nepotpuno vakcinisani i nepoznatog vakcinalnog statusa.

Od ukupnog broja  obolelih (15) u  epidemiji u Vlasotincu četvoro (4) su zdravstveni radnici iz Doma zdravlja Vlasotince. Od ukupnog broja   obolelih (15)  od početka  epidemije u Vlasotincu hospitalizovano je 1 obolelo lice   na odeljenju pedijatrije  O. B. Leskovac. Hospitalizovan je zbog teže kliničke slike morbila i  komplikacija upala pluća. 

Epidemiološko ispitivanje u sve tri  opštine je i dalje u toku. Nakon prijavljenih epidemija malih boginja u opštini Bojnik, gradu Leskovcu  i  opštini Vlasotince dalje se na Jablaničkom okrugu sprovode pooštrene mere epidemiološkog nadzora nad morbilima, a u opštini Bojnik, gradu Leskovcu i opštini Vlasotince dodatne aktivnosti u žarištu epidemija.

ZZJZ Leskovac  preduzima  sve mere  u cilju sprečavanja širenja malih boginja navode u ovoj zdrvastenoj ustanovi.