Jablanički okrug Jug Srbije Medveđa Vesti

21. Kosidba na Marovcu

Turistička organizacija opštine Medveđa i Mesna zajednica Marovac 7. jula organizuju 21. Kosidbu na Marovcu koja će na Perovića livadama okupiti nekoliko desetina najboljih kosača iz Gornje Jablanice, Srbije i Crne Gore.

Manifestacija sa tradicijom dugom dve decenije okuplja veliki broj kako meštana Marovca tako i onih koji žive rasuti po svetu a tokom leta dolaze u svoj zavičaj. Uz pesmu, šalu, druženje i britke kose od javora, jasike i ive, posao na livadi je mnogo lakši. Za dobar otkos potrebno je pored dobro isklepane i oštre kose i veoma dobra kondicija, jer ovo nije ni malo lak posao. 

Ceo program je zamišljen tako da oživi tradiciju seoskog života u Gornjoj Jablanici, koja je bila karakteristična za okupljanja na vašarima, poselima i seoskim mobama. Zavičajci koji u to vreme dolaze sa svih strana promovišu i turističke potencijale kraja , posebno Sijarinske Banje koja je u neposrednoj blizini.

Pored samog takmičenja u košenju manifestaciju prati kulturno-umetnički program čiji su učesnici guslari, kulturno-umetnička društva iz okoline, domaćice sa tradicionalnim jelima iz ovog kraja i sportske discipline u nadvlačenju konopca, bacanju kamena s ramena i skoku u dalj.

Ove godine program počinje u 9 sati Crkvenom liturgijaom, potom sledi prijava takmičara, kovanje kosa i revijalni deo progrmaa. Finalni deo manifestacije kosidbe na Marovcu počinje u 13 sati.
  

Prva kosidba održana je jula meseca 1997. godine. Učestvovali su takmičari iz Gornje Jablanice, da bi se broj učesnika tokom godina povećavao i proširioMarovac je selo na hiljadu metara nadmorske visine, nalazi se samoj administrativnoj liniji sa Kosovom i Metohijom, Nekada je ovde živelo i oko 1000 ljudi, dok danas ima oko pedesetak.