Jablanički okrug Jug Srbije Leskovac Vesti

150 godina postojanja hrama Svetog velikomučenika Georgija u Bunuškom Čifluku

Juče na praznik Svetog Velikomučenika i Pobedonosca Georgija u narodu pozantijeg kao Đurđevdan, Njegovo Preosveštenstvo Episkop niški Gospodin Arsenije služio je Svetu Arhijerejsku Liturgiju u selu Bunuški Čifluk kod Leskovca.

U obnovljenom Hramu, posvećenom Svetom Velikomučeniku Georgiju, koji je podignut davne 1868. i slavi 150 godina postojanja sasluživali su: protojerej-stavrofor Radosav Đorđević, protojerej-stavrofor Srba Radmilović, protojerej Dejan Stanković, protojerej Bratislav Mijalković, protođakon Stevan Krička i jerođakon Nektarije (Đurić).

U prepunom Hramu nakon molitve osvećeni su slavski darovi i prerezan slavski kolač. Domaćin slave bio je Ljubiša Mitrović sa svojom porodicom. Nakon Svete Liturgije i Episkop je održao prigodnu besedu u kojoj je naglasio da ovo mesto treba da bude mesto radosti, naše molitve i naše vere.

 „Ovo je sveto mesto. Tada kada je podignuta bilo je mesto plača i uzdaha  jer je još uvek bilo tursko ropstvo u ovom delu Srbije, pa su naši , podižući u to vreme ovakve hramove , molili se, nadali se i suze svoje prolivali da dočekaju oslobođenje“, rekao je između ostalog vladika Arsenije.

 

Nakon besed Episkop se zahvalio svim priložnicima koji su pomogli obnovu ovu svetinje. Arhijerejsku gramatu za pokazanu ljubav i nesebičnu pomoć dobili su: dr Goran Cvetanović gradonačelnik grada Leskovca, P.G. Mladenović iz Todorovca, Goran Kocić i Strojkovca, Dragan Petrović iz Miroševca i Ivica Stojiljković iz Leskovca. Dodeljene su i zahvalnice pojedincima iz Bunuše, Leskovca i okolnih mesta.