Bojnik Jablanički okrug Jug Srbije Leskovac Vesti Vlasotince

324 osobe obolele od malih boginja u Jablaničkom okrugu

Na teritoriji Jablaničkog okruga od početka oktobra 2017. godine  zaključno sa  krajem prošle nedelje registrovano je ukupno 402 slučajeva kod kojih se sumnja da su oboleli od morbila, dok je u istom periodu broj obolelih kod kojih je potvređeno da su oboleli od malih boginja 324, što je za 82 više nego prethodnog meseca.
Kako saopštava leskovački ZZJZ najveći broj obolelih je u Leskovcu gde je do 20. aprila broj obolelih porastao na 191, a u odnosu na prošli mesec broj novoobolelih u Leskovcu povećan je za 51. Među obolelima u Leskovcu petoro su radnici Opšte bolnice Leskovac. Kako se navodi u saopštenju oboleli su uglavnom nevakcinisani, nepotpuno vakcinisani i nepoznatog vakcinalnog statusa.
U opštini Bojnik u proteklih 30 dana registrovano je 16 novih slučajeva malih boginja pa se tako ukupan broj obolelih u Bojniku popeo na 103, od čega su 4 osobe radnici tamošnjeg Doma zdravlja. I u pustorečkom kraju najveći broj obolelih su su nevakcinisani, nepotpuno vakcinisani i nepoznatog vakcinalnog statusa.
Krajem februara epidemija malih boginja proglašena je i u opštini Vlasotince.  U Vlasotincu broj obolelih je 29, za 14 više nego proteklog meseca. I u gradu na Vlasini četvoro obolelih su radnici Doma zdravlja.
Epidemiološko ispitivanje u sve tri  epidemije i dalje je u toku. Nakon prijavljenih epidemija malih boginja u opštini Bojnik, gradu Leskovcu  i  opštini Vlasotince dalje se na Jablaničkom okrugu sprovode pooštrene mere epidemiološkog nadzora nad morbilima, a u opštini Bojnik,gradu Leskovcu opštini Vlasotince dodatne aktivnosti u žarištu epidemija. ZZJZ Leskovac  preduzima  sve mere  u cilju sprečavanja širenja malih boginja.