Jablanički okrug Jug Srbije Leskovac Vesti

35. obolelih od malih boginja u Džinsiju

Zavod za javno zdravlje Leskovac 15. juna prijavio je epidemiju malih boginja u leskovačkoj fabrici Jeansi u kojoj je do 20. juna oboleo 35 osoba.
U saopštenju se dodaje da kod obolelih nije bilo komplikacija i da su svi imali laku kliničku sliku i uobičajene simptome koji prate male boginje a to su temperatura, kašalj, makulopapulozna ospa. 
Većina obolelih su lica koja žive u selima Vučjanskog kraja Donja Jajna, Beli Potok, Trnjane, Gorina, Brza, Todorovce, Vučje.
Dr Jadranka Krasić epidemiolog Zavoda za Javno zdravlje Leskovac u izjavi za portal Jugmedia rekla je da imaju odličnu saradnju sa upravom ove turske fabrike i da je već dogovoreno da se radnici vakcinišu MMR vakcinom, čiji će trošak oko kupovine snositi sama fabrika.
Starosna struktura upošljenika je da su rođeni u periodu od 1982. do 1996. godine. Radi se o godištima koja su u najvećem broju primila po dve doze MMR vakcine, jer je obuhvat vakcinacijom protiv malih boginja u Jablaničkom okrugu za navedena godišta bio 95%. Svi oboleli, su imali laku kliničku sliku: temperatura, kašalj, makulopapulozna ospa,a većim komplikacija nije bilo, navodi epidemiolog dr Jadranka Krasić za Jugmediu.
Jedna od mera koja bi mogla da zadesi ovu fabriku u kojoj je pre četiri dana proglašena epidemija malih boginja je i preporuka da radnici budu poslati na kolektivni odmor. Krasićeva dodaje da su male boginje registrovane i kod jedne radnice fabrike “Jura” u Leskovcu, ali i kod konduktera autobusa gradskog prevoznika “Frenki”. U “Džinsiju”, koji broji 790 zaposlenih, radnici u pogonima preventivno na poslu nose zaštitne maske.
Tekst i foto Jugmedia