Bojnik Jablanički okrug Jug Srbije Leskovac Vesti Vlasotince

390 obolelih od malih boginja u Jablaničkom okrugu

Na teritoriji Jablaničkog okruga od početka oktobra 2017. godine  zaključno sa 11. junom registrovano je ukupno 481 slučajeva sumnji malih boginja, dok je kod 390 osoba potvređeno da su obolele od malih boginja. Još uvek nema uslova za proglašenje kraja epidemije kaže dr Zorana Kulić, epidemiolog ZZJZ u Leskovcu.
U Jablaničkom okrugu epidemija malih boginja proglašena je najpre u Bojniku, potom u Leskovcu i Vlasotincu.
Najveći broj obolelih od malih boginja je u Leskovcu gde je po podacima Zavoda za javno zdravlje iz Leskovca od 4. januara ove godine kada je proglašena epidemija do 11. juina obolelo 245 lica. Sedmoro obolelih u Leskovcu su zdravstveni radnici iz Opšte bolnice Leskovac, dok je najveći broj obolelih u populaciji od 30 do 39 godina. U Leskovcu je od malih boginja obolelo i 28. dece.
U opštini Bojnik broj obolelih popeo se na 106, od čega su 4 osobe radnici tamošnjeg Doma zdravlja. I u pustorečkom kraju najveći broj obolelih je u uzrastu od 30 do 39 godina 30 obolelih lica. U Bojniku od morbila obolelo je i 25 deteta uzrasta do 4 godine.
Zavod za javno zdravlje Leskovac je 22. februara prijavio epidemiju malih boginja i na teritoriji opštine Vlasotince. Od datuma prijave epidemije do 11. juna obolelo je 32 lica. Kao i u Bojniku i Leskovcu i u vlasotinačkom kraju najveći broj obolelih je u uzrastu od 30 do 39 godina, a četvoro obolelih su zdravstveni radnici iz Doma zdravlja Vlasotince.
Kako je za Info centar juga rekla dr Zorana Kulić, epidemiolog u Zavodu za Javno zdravlje Leskovac, još uvek ima novih slučajeva obolevanja od malih boginja tako da epidemija u Bojniku, Leskovcu i Vlasotincu još uvek traje.
„S obzirom da imamo još uvek određeni broj novih slučajeva obolevanja od malih boginja u ove tri opštine zvanično epidemija još uvek traje. Broj obolelih jeste dosta manji nego prethodnih meseci, ali još uvek nema uslova za odjavu epidemije“ kaže epidemiolog dr Zorana Kulić.
Kako saznajemo u Zavodu za Javno zdravlje u Leskovcu epidemiološko ispitivanje u ovim opštinama je i dalje u toku, a u ostalim opštinama Jablaničkog okruga sprovode pooštrene mere epidemiološkog nadzora nad morbilima i ZZJZ Leskovac preduzima sve mere u cilju sprečavanja širenja malih boginja.