COVID-19 Srbija Vesti

Nema popuštanja mera ni za Uskrs

Očekujem da ćemo ostati na ovim merama i potpuno razumem da je ljudima preko glave virusa ali moramo biti oprezni, kaže doktor Branislav Tiodorović.

Tiodorović, koji je i jedan od članova Kriznog štaba, upitan sa kojim stavom će izaći pred Krizni štab kada se bude odlučivalo o merama za uskršnje i prvomajske praznike, rekao je da ne veruje da će se ponoviti Uskrs „pod ključem“ kao prošle godine.

„Verujem da ćemo ostati na ovakvim merama i da neće doći do nekog drastičnog pooštravanja, kao prošle godine“, kaže on, prenele su Novosti.

Potom dodaje da „ako pogledate situaciju u drugim državama, primetićete da su mere svuda znatno rigoroznije nego kod nas, jer nam rade tržni centri, bašte kafića i slično. Ipak, bez obzira na sve to, moramo se vakcinisati i pridržavati propisanih mera“.

Napominje da bi bio dobar trend ukoliko uspemo da spustimo nivo pozitivnih na 1.000 dnevno, ili za mesec dana da imamo ispod 100 zaraženih, ali za to je potrebna disciplina, koju trenutno nemamo.

Na pitanje, šta ako disciplina popusti tokom praznika i u narednom periodu, da li možemo očekivati novi talas odgovara da je to i dalje „veoma moguće, ako se previše opustimo“.

„Novi talas se može desiti, ako se ne budemo pridržavali mera, kao što se to desilo u Čileu“, kaže doktor i ističe da su oni su imali dobar odziv za vakcinaciju, ali su se opustili.

Izvor: Novosti