Leskovac Vesti

Narodni muzej u Leskovcu najbolji u Srbiji

U Narodnom muzeju u Leskovcu, održana je konferencija za novinare povodom dobijanja najviše nagrade u muzeološkoj delatnosti „Mihailo Valtrović“ koju je Muzejsko društvo Srbije dodelilo ovoj ustanovi u kategoriji za muzej godine 2015.

Ova prestižna nagrada dodeljuje se za izuzetne rezultate postignute tokom prethodne godine za poseban doprinos unapređivanju i razvijanju muzejske delatnosti, a na stručnom i naučnom polju za očuvanje, tumačenje i prezentaciju kulturnih dobara koji predstavljaju istaknuti doprinos razvoju kulture u Srbiji.

Nagrada muzeju 02

Nagrada „Mihailo Valtrović“ je uručena direktoru Narodnog muzeja Leskovac mr Vladimiru Đorđeviću na Svetski dan muzeja 18.maja, a u Srbiji se dodeljuje na osnovu konkursa, u spomen arheologa, arhitekte i istoričara umetnosti, člana Srpske Kraljevske akademije, profesora Velike škole, upravnika Narodnog muzeja i osnivača Srpskog arheološkog društva. Mihailo Valtrović (1839-1915) je prvi srpski muzeolog koji je postavio temelje sistematskom sakupljanju spomenika kulture na teritoriji Srbije.