Leskovac Vesti

72. godišnjica bombardovanja Leskovca

Polaganjem venaca na spomen česmu posvećenu nedužnim žrtvama, danas je obeležena 72. godišnjica bombardovanja Leskovca u Drugom svetskom ratu.

Leskovac – Vence su ispred lokalne samouprave položili pomoćnik gradonačelnika Zoran Janković i gradski većnik Nikola Jakovljević Koča, predstavnici Vojske Srbije, Gradskog odbora SUBNOR-a, Udruženja vojnih penzionera, kao i Saveza potomaka ratnika Srbije od 1912 – 1920.

Polaganje venaca 6.9. 001

Savezničko bombardovanje Leskovca dogodilo se 6. septembra 1944. godine, kada je u oblaku dima nestao najveći deo jednog od najrazvijenijih gradova tadašnje Jugoslavije. Porušeno je oko 1800 objekata među kojima su bili i simboli tadašnjeg Leskovca. Poznata su imena 819 stradalih, ali je njihov broj bio mnogo veći.

Polaganje venaca 6.9. 002

„U ovom času, odajemo počast svim nevinim žrtvama ovog razarajućeg napada na Leskovac, o kome se donedavno malo pisalo i govorilo. Siguran sam da će ovaj zločin biti izazov mladim istoričarima u godinama koje dolaze. Dužnost svih nas je da ne prestajemo da tražimo odgovore. Bombardovanje Leskovca 6. Septembra 1944. godine je tragedija koja nikada ne sme da se zaboravi, a naša je obaveza da očuvamo sećanje na sve živote koji su se tog dana završili u ruševinama grada“ kazao je pomoćnik gradonačelnika Zoran Janković.