Društvo Jablanički okrug Jug Srbije Lebane Vesti

Ambasador Japana danas u Lebanu uručio donaciju vrednu 78.370 evra

U kabinetu predsednika opštine Lebane danas je održana ceremonija primopredaje donacije mini utovarivača Javnom preduzeću “Vodovod“ Lebane. Primopredaji su prisustvovali Đunići MARUJAMA, ambasador Japana u Republici Srbiji, Nenad RADOJEVIĆ, predstavnik Ministarstva zaštite životne sredine Republike Srbije, Boban Pejić, zamenik predsednika opštine Lebane, Miodrag SPASIĆ, v.d.direktora Javnog preduzeća “Vodovod“ Lebane i predstavnici lokalne samouprave.

 

Vlada Japana obezbedila je 78,370 evra  Javnom preduzeću “Vodovod“ Lebane kao podršku unapređenju životne sredine u Republici Srbiji. Uključujući ovu donaciju, ukupan iznos japanske pomoći kroz projekte za osnovne potrebe stanovništva (POPOS) u Srbiji od 1999. godine dosegao je 14 miliona evra. Ukupan iznos japanske pomoći Srbiji u toku istog perioda premašuje 508 miliona evra.

   

Kako je rekao ambasador Japana Đunići Marujama zaključno sa ovom donacijom od 1999. godine do danas ukupan iznos japanske pomoći vezane za osnovne potrebe stanovništva dosegao je 14 miliona evra, a u istom peridu celokupna pomoć ove zemlje Srbiji iznosila je čak 508 miliona evra.

Zamenik predsednika opštine Lebane Boban Pejić naglasio je da se uz timski rad i kvalitetne projekte mogu obezbediti osnovna sredstva za funkcionisanje lokalne samouprave i dodao da će se sa tom praksom nastaviti i u narednom periodu.

Srbija kao kandidat za članstvo u Evropsku Uniju, kako je istakao predstavnik Ministarstva zaštite životne sredine Republike Srbije Nenad Radojević ima obavezu da unapredi životnu okolinu i prilagodi je standardima razvijenih zemalja i da je zato ova donacija Japana dobrodošla.

Lebanski Vodovod će, kako je rekao njegov vršioc dužnosti, Miodrag Spasić uz pomoć ovog mini utovarivača znatno poboljšati svoje usluge građanima i zahvalio narodu ove prijateljske zemlje na vrednoj donaciji. Kako je zaključeno Carevina Japan će i dalje nastojati da pomogne lokalnim zajednicama u Srbiji naročito na polju unapređenja i očuvanja životne sredine.

Projekti za osnovne potrebe stanovništva imaju za cilj da podrže društveni razvoj kroz projekte za osnovne potrebe stanovništva. Vlada Japana pruža finansijsku pomoć neophodnu za sprovođenje projekata koji će doprineti ekonomskom i socijalnom razvoju zemlje. Životna sredina, zdravstvena zaštita, obrazovanje i socijalna zaštita su glavne oblasti interesovanja Vlade Japana. Od 1999. godine u Republici Srbiji realizovana su 224 POPOS projekta.

 

(Info centar juga)