Društvo Jablanički okrug Jug Srbije Medveđa Sijarinska banja Srbija Vesti

Ambasador Japana i državni sekretar u Medveđi povodom uručenja vredne donacije

Opštini Medveđa, kao podršku unapređenju komunalnih delatnosti u Republici Srbiji ambasada Japana uručila je danas kombinovanu mašinu sa specijalnim nastavkom čija je vrednost 76.305 eura. Uključujući ovu donaciju, ukupan iznos japanske pomoći kroz projekte za osnovne potrebe stanovništva u Srbiji, od 1999. do danas ova zemlja donirala je iznos od preko 510 miliona eura.

Ceremoniji primopredaje donacije prisustvovali su ambasador Japana Takahiko Katsumata i državni sekretar u ministarstvu saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture, Dragan Stevanović.

Predsednik opštine Medveđa pozdravio je visokog gosta iz Japana i zahvalio mu na vrednoj donaciji, i tom prilikom rekao da će ova kombinovana mašina sa specijalnim nastavkom preduzeću „Obnova“ olakšati obavljanje redovnih poslova i održavanje puteva tokom cele godine, te je pomenuta donacija od izuzetnog značaja kako za ovo preduzeće tako i za sve građane na teritoriji opštine Medveđa.

Ambasador Takahiko Katsumata kazao je da je zadvoljstvo što Japan može da pomogne unapređenju rada javnih i javno komunalnih preduzeća.

„Od 1999. godine, Japan podržava projekte koje sprovode lokalne samouprave, nevladine organizacije, škole i zdravstvene ustanove u okviru POPOS Programa donacija za osnovne potrebe stanovništva. Komunalne usluge su od vitalnog značaja za civilizovan i ugodan život, pa je neophodno obezbediti da se one pružaju na adekvatan i bezbedan način, bez obzira na stepen razvijenosti opštine, Nadam se da će ova donirana mašina kontinuirano doprinositi održavanju i izgradnji nove infrastrukture u opštini Medveđa. Vlada Japana će nastaviti da pruža pomoć ljudima u ruralnim sredinama jer smatramo da je smanjenje ekonomskog jaza između većih gradova i manje razvijenih opština regiona veoma važno za zdrav razvoj Srbije“- rekao je ambasador Japana, Takahiko Katsumata dodajući da ove godine Srbija i Japan obeležavaju 140 godina od uspostavljanja prijateljskih odnosa i da je veoma srećan što vidi sjajne rezultate koji su postignuti kroz iskreno partnerstvo a za koje je siguran da će se nastaviti i u budućnosti.

Državni sekretar Dragan Stevanović naglasio je da je ova donacija veoma vredna i da će dobro doći Medveđi.

„Ministarstvo građevinarstva u okviru svojih nadležnosti obavlja poslove i u okviru komunalnih delatnosti, to su delatnosti opšteg interesa i naše prisustvo danas jeste upravo potvrda i podrška da nam nisu bitni samo veliki i nacionalni projekti već i ovako mali projekti koji život znače. Ova donacija sprovodi se kroz program zadovoljenja osnovnih potreba stanovništva i kroz ovakve projekte mi ostvarujemo bolju, čvršću i zdraviju komunikaciju sa stanovništvom“, rekao je Dragan Stevanović, državni sekretar u ministarstvu saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture dodajući da mu je posebna čast i zadovoljstvo jer svoju prvu radnu posetu upravo kreće sa juga Srbije, odnosno iz Medveđe.

Direktor JKP „Obnova“ iz Medveđe Nikola Andrejević istakao je da će mašina što pre biti stavljena u pogon i da je od velikog značaja kako za samo preduzeće tako i za građane, obzirom da je opština Medveđa brdsko planinska te su konstantno prisutni problemi sa održavanjem puteva.

Na današnjem sastanku razmenjeni su pokloni dve delegacije i konstatovano da će se saradnja i dalje unapređivati i proširivati.

Svečanu ceremoniji primopredaje donacije u Medveđi možete pogledati u video prilogu:

infocentarjug.rs