Bojnik Jablanički okrug Jug Srbije Lebane Medveđa Sijarinska banja Srbija Vesti

Ana Brnabić na drugom sastanku SKGO

Stalna konferencija gradova i opština organizovala je drugi sastanak Mreže SKGO za upravljanje ljudskim resursima. Osnovna tema sastanka je razmena iskustva i znanja iz prakse, između stručnjaka iz poslovnog sveta i javne uprave, koji se bave upravljanjem ljudskim resursima. Sastanak je organizovan u okviru projekta „Upravljanje ljudskim resursima u lokalnoj samoupravi“, koji se realizuje u saradnji Kancelarije Saveta Evrope u Beogradu, Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i Stalne konferencije gradova i opština, a uz finansijsku podršku Saveta Evrope i Delegacije Evropske unije.

Opština Medveđa je jedna od malobrojnih gradova i opština koja je konkurisala i dobila projekat za implementaciju paketa podrške za upravljanje ljudskim resursima u lokalnoj samoupravi. Od prijavljenih 90, uspela je da se izbori i nađe u izabranih 20 pilot lokalnih samouprava u kojima se sprovodi projekat upravljanja ljudskim resursima. Ispred opštine Medveđa sastanku su prisustvovale Ljiljana Kostić Marjanović i Jasmina Anđelić koje rade na projektu, i predsednik opštine, dr Nebojša Arsić. Osnovna tema dvodnevnog sastanka je razmena iskustava i znanja iz prakse između stručnjaka iz poslovnog sveta i javne uprave, koja se bave upravljanjem ljudskim resursima.

Na otvaranju skupa, Ana Brnabić, predsednica Vlade Srbije je ovom prilikom naglasila da je cilj Vlade da Srbija ima profesionalnu, efikasnu i ljubaznu javnu upravu i na republičkom i na lokalnom nivou i poručila da su ljudski resursi naš najveći potencijal i snaga.

Predsednica Vlade je rekla da ima velika očekivanja od Nacionalne akademije za javnu upravu, za koju očekuje da će biti uspostavljena sredinom sledeće godine, i naglasila da je Predlog zakona o nacionalnoj akademiji za javnu upravu upućen Skupštini i da će se naći na sednici 3. oktobra, ističući da je rad na tom Zakonu veliki korak za sve nas i da se na njegovo usvajanje čekalo više od deset godina.

Navela je da akademija treba da uključi sve lokalne samouprave kojima, kako kaže, nažalost upravljanje ljudskim resursima nikada nije bila tema i često je bila zanemarivana.

Gospođa Brnabić je zahvalila SKGO koja se, kaže, već godinama bavi upravljanjem ljudskim resursima ističući važnost podrške lokalnih samouprava kako bi akademija bila uspešna i moderna i kako bi mogla da ostvari rezultat kome se nadamo.

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branko Ružić izjavio je danas da se sve čini kako bi se uveo red u administraciji i obezbedio bolji učinak javne uprave.

Ministar Ružić je rekao da očekuje da se uskoro u parlamentu nađe Predlog izmena i dopuna Zakona o zaposlenima u autonomnim pokrajinama i jedinicama lokalne samouprave jer novi propisi donose unapređenja potrebna za rad Nacionalne akademije za javnu upravu.

Podsetio je da Predlog zakona o Nacionalnoj akademiji za javnu upravu već u skupštinskoj proceduri i da se tim zakonom obezbeđuje da zaposleni u lokalnim samoupravama imaju isti obim i kvalitet stručnog usavršavanja kao i oni u državnim organima.

„Verujem da iako nam predstoji veliki rad na promeni odnosa prema poslu polako svi postajemo svesni toga da efikasna i uslužna javna uprava postaje nešto što treba da bude standard nezavisno od bilo kakvih političkih promena“, rekao je Ružić.

Đorđe Staničić, generalni sekretar SKGO ocenio je da će Akademija za javnu upravu doprineti boljem radu gradova i opština, odnosno promeni slike koju građani imaju o radu tih institucija.

„Akademija će pomoći da lokalne samouprave funkcionišu na isti način, u istim rokovima i na istim zakonskim osnovama“, kazao je Staničić.

Staničić je istakao da je dosadašnja praksa pokazala da kvalitet lokalne administracije u velikoj meri utiče na razvoj i napredak zajednice, a samim tim i na kvalitet života građana. „Ukoliko uzmemo u obzir konstantne nove obaveze i ovlašćenja koja se prenose na lokal kao i najave početka procesa decentralizacije i povećanja izvornih nadležnosti lokalnih samouprava, jasno je da je uvođenje procesa upravljanja ljudskim resursima u lokalnoj samoupravi jedan od prioritetnih zadataka kako za same lokalne samouprave, tako i za republičke i pokrajinske organe i organizacije civilnog društva vezanim za ovu oblast“, rekao je generalni sekretar SKGO.

Đorđe Staničić je naveo da su u Mreži SKGO za ljudske resurse ljudi iz 170 opština i gradova u Srbiji, te da je na projektu angažovan jedan broj eksperata koji mogu da pruže mnogo znanja zaposlenima u lokalnim samoupravama.

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici je izjavio da javna uprava treba da bude efikasna, ali i ljubazna i da odgovara potrebama građana.

„Nema uspešnog rasta bez jake javne uprave“, rekao je Fabrici koji je dodao i da očekuje da će uskoro biti usvojen i Zakon o platama zaposlenih u javnom sektoru i da EU prati šta se dešava u toj oblasti.

Fabrici je rekao da je strukturna reforma u državnoj upravi i lokalnoj samoupravi najveće postignuće koje jedna zemlja može da ostvari na putu ka EU.

„Treba da budete transparentni i efikasni. Čestitam premijerki Brnabić što je stavila fokus na ovu sferu. Treba znati kako se troši novac, ali zaposleni u javnoj upravi treba da budu ljubazni i brižni prema svojim građanima“, rekao je Fabrici.

„Imate opštine na koje možete da se ugledate. Opštine Pirot i Savski venac, na primer, uspešno se reformišu, Pančevo, takođe, ima dobar mehanizam rada, a opština Medveđa je uspostavila odlično multietničko okruženje“, naveo je Fabrici.

Generalna direktorka Generalnog direktorata za demokratiju Saveta Evrope Snežana Samardžić Marković izjavila je da će Akademija za javnu upravu biti kamen temeljac za usavršavanje zaposlenih na centralnom nivou i u lokalnim samoupravama.

„Bolje upravljanje ljudskim resursima u lokalnoj samoupravi vodi ka jednom cilju, a to je moderna, efikasna samouprava, odnosno ono što svi želimo – servis građana Srbije“, rekla je Samardžić Markovićeva.

Ona je dodala da će Savet Evrope nastaviti da podržava reforme u Srbiji.

Izvor: Mreža SKGO za upravljanje ljudskim resursima