Leskovac Vesti

Ana Brnabić posetila Leskovac i razgovarala o novom Zakonu o finansiranju lokalnih samouprava

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović priredio je prijem u svom kabinetu za ministarku državne uprave i lokalne samouprave Anu Brnabić koja sa saradnicima posećuje lokalne samouprave u cilju postizanja direktne komunikacije.

Leskovac – Zahvalivši se na poseti gradonačelnik Cvetanović naglasio je da smatra dа је то jedan оd važnih uslova da saradnja između gradova i vlade bude na visokom nivou i da se donose odluke koje su u interesu građana.
Upoznavajući je sa specifičnostima Leskovca sa površinom 1025 km kvadratnih i 144 naseljenih mesta i najrazuđeniјom teritorijiom u Srbiji gradonačelnik je naglasio da to treba imati u vidu kada je reč о primeni mnogih zakona. U osvrtu na Zakon o finansiranju lokalnih samouprava Cvetanović je istakao da Leskovac podržava predloženi nacrt zakona uprkos smanjenim transfernim sredstvima jer pruža mogućnost da država pomogne projektnim finansiranjem za kapitalne projekte što predstavlja znatno vežu pomoć.

Ana Brnabic u Leskovcu 003

„Novi nacrt zakona predstavlja mnogo bolje rešenje u odnosu na nacrt iz 2015. godine čijom bi primenom lokalne samouprave ostale bez značajnijih prihoda, poreza na zarade, firmarine, ekološke naknade, prihoda od takse za držanje motornih i priključnih vozila“ izjavio je Cvetanović. „U potpunosti podržavam predlog Nacrta zakona o finansiranju lokalne samouprave, da u njemu vidimo šansu i priliku, tj. način u rešenju infrastrukturnih projekata“, kazao je gradonačelnik Cvetanović i dodao „Očekujem podršku Vlade Republika Srbije i nadležnih ministarstava ali i podržavam, mogu slobodno da kažem borbu Vlade i premijera Vučića u konsolidaciji i stabilizaciji javnih finansija Republike Srbije“.
Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić je izjavila da donošenjem novih zakona treba učiniti da lokalne samouprave budu što efikasnije i da se brže razvijaju ekonomski.„Zakon o finansiranju lokala je odličan jer je pomirio sve strane: imali smo obavezu prema MMF-u da ga donesemo, ali je novi način raspodele sredstava ipak sačuvao prihode lokalnih samouprava kako bi zadržale kvalitet usluga“ rekla je Brnabić i naglasila da joj je od izuzetne važnosti da pokaže da je nenamensko trošenje sredstava kod gradova i opština samo izuzetak i da ima mnogo pozitivnih primera kako se koriste budžetska sredstva.

Ana Brnabic u Leskovcu 002

Ministarka je navela da je današnja poseta Leskovcu samo jedna u nizu i da će nastaviti da obilazi Srbiju i razgovara sa ljudima na lokalu jer su, prema njenim rečima, „izveštaji i cifre samo jedan deo priče, a realan život se može sagledati kad dođeš na lice mesta.“
 „Lokalnom ekonomskom razvoju ćemo posvetiti posebnu pažnju i na tome će Vlada timski raditi, a najbolje je kada te inicijative prevashodno poteknu upravo sa lokala. Uz podršku za razvoj preduzetništva i saradnju sa Privrednom komorom Srbije, zajedno ćemo obilaziti gradove i opštine, skenirati situaciju i napraviti neku vrstu sinergije.“, podvukla je ministarka Brnabić. Ona je istakla i važnost implementacije Zakona o opštem upravnom postupku kao i rad na prenosu matičnih knjiga u elektronski oblik.