Bojnik Lebane Leskovac Medveđa Vesti

APEL: Ne palite strništa

Opasno paljenje strništa.

Leskovac – Direktor Poljoprivredne savetodavne stručne službe u Leskovcu Bratislav Pešić uputio je apel poljoprivrednicima da na svojim njivama ne pale strništa.
Kako ističe Pešić Poljoprivredna stručna služba, Komunalna policija, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova i štab za vanredne situacije su u stalnoj koordinaciji tako da će se vrsiti češći obilazak terena kako bi se saprečili požari i šteta po susedno zemljište. Osim sto je paljenje strništa opasno, ono je i štetno jer može dovesti do sterilizacije tla i uništavanja mikroorganizama što se može odraziti na slab rod narednih godina, kaze Pešić.
„Zato je važano da prilikom zaoravanja ovakvih površina odnosno zaoravanja slame potrebno je koristiti neke inakoulate t.j. neke efektivne mikroorganizme kako bi poboljšali sastav zemljišta i time pospešili i povećanje humusa i na tom oraničnom sloju“ ističe Pešić.
U Poljoprivrednoj savetodavnoj stručnoj službi naglašavaju da se svake godine zbog loše navike paljenja strništa izazivaju pozari sa milionskim štetama.