Hronika Jablanički okrug Jug Srbije Pčinjski okrug Pirotski okrug Srbija Toplički okrug Vesti

APEL! Nemoj da voziš pod dejstvom alkohola!

Agencija za bezbednost saobraćaja apelovala je na učesnike u saobraćaju na veći oprez i poštovanje saobraćajnih propisa tokom praznika kako bi se izbegle tragične posledice.

Kada su prvomajski praznici u pitanju, u prethodnih pet godina u vreme prvomajskih praznika poginulo je 11 ljudi. U danima oko prvomajskih praznika, najveći broj  pogine baš na “Prvi maj“.

Saobraćajne nezgode sa smrtnim posledicama se za vreme uskršnjih praznika najviše događaju na otvorenim deonicama državnih puteva. Kada su prvomajski praznici u pitanju, zanimljivo je istaći da se saobraćajne nezgode sa poginulim licima podjednako događaju na državnim putevima, lokalnim putevima, ali i na nekategrisanim putevima.

Pored brzine i alkohola, na nastanak najtežih saobraćajnih nezgoda utiču često i nepropisno preticanje, obilaženje kolone vozila, neustupanje prvenstva prolaza, a većim posledicama ovih nezgoda u velikoj meri doprinose i nekorišćenje zaštitne kacige, sigurnosnog pojasa i dečijeg autosedišta.

U vreme nailazećih praznika apelujemo da svi vozači oprezno upravljaju svojim vozilima i poštuju saobraćajne propise ne konzumiraju alkohol i psihoaktivne supstance, upotrebljavaju sigurnosne pojaseve, poštuju ograničenja brzina, ispravno prevoze decu uz korišćenje adekvatnih sistema zaštite za decu – dečija autosedišta i/ili sigurnosni pojasevi, saopštavaju iz Agencija za bezbednost saobraćaja.

 

(Kraj)