Društvo Jug Srbije Lebane Srbija Vesti

Baka Leposava, najstarija Lebančanka, obeležila 100-ti rođendan

Baka Leposava Ljubić, najstarija meštanka opštine Lebane, obeležila je danas svoj 100-ti rođendan. Na njenu radost i veliko zadovoljstvo rođendansku tortu i prelep buket cveća dobila je od predsednika opštine Lebane Ivana Bogdanovića, koji je baku posetio sa svojom pomoćnicom Natašom Stojanović i direktorom lebanskog Doma zdravlja Vladanom Stanojevićem.

Ova vremešna starica, sa pamćenjem na kojem bi joj mnogi znatno mlađi pozavideli, ponosno na svojim plećima nosi ceo vek života koji je, kao što sama kaže, češće bio gorak nego sladak. Seća se onih teških perioda za vreme i nakon ratova. Od svoje sedme godine ostala je bez majke. Od devetoro dece koliko ih je bilo u kući, bila je najstarija te su sve kućne obaveze pale na njena mala leđa. Priseća se baka Leposava i priča da je kao mala devojčica morala da se popne na stolicu kako bi dohvatila naćve i omesila hleb za sve ukućane. Živelo se jako siromašno i teško. Kada se udala i dobila ćerku nakon šest meseci, njen suprug je poginuo, ostala je udovica. Nikada se više nije udavala. Do svoje osamdesete godine živela je u selu Bačevina.

Kaže da joj je velika čast što je kod nje došao predsednik opštine, čestitao joj rođendan i doneo prelepu tortu.

„Veliko mi je zadovoljstvo što sam došao da upoznam baku Leposavu, čujem njenu životnu priču i čestitam joj rođendan sa malim znakom pažnje. Da težak život i rad nisu prepreka za dug život bez bolesti danas sam čuo od nje. Drago mi je da od nekoga mogu da čujem kako se živelo pre“ rekao je predsednik Bogdanović.

Baka Leposava kaže da je zadovoljna svojim životom, iako ni malo nije bio lak, danas su oko nje ćerka, unuci, praunuci i čukununuci koji nijedne noći pre spavanja ne zaborave da je poljube, posebno paunuk Miljan a njena poruka za sve nas je da rad ne ubija već održava čoveka, čak i produžava život.

I sam direktor DZ Vladan Stanojević potvrdio je da fizička aktivnost održava zdravlje i daje snage za budućnost. Uz to je jako bitna ljubav i pomoć porodice.

Nakon svega što nam je ispričala, neumesno i nepristojno je bilo pitati je šta je sama poželela. Šta god da je, neka se ostvari, jer nije mala stvar u životu doživeti stotu.

 

infocentarjug.rs