Bojnik Lebane Leskovac Medveđa Vesti

"Bebo, dobrodošla na svet"

Roditelji sve oko prijave novorođenčeta završavaju u porodilištima. Ovaj sistem prijavljivanja beba funkcioniše i u porodilištu Opštoj bolnici u Leskovcu.

Leskovac – Rodititelji širom Srbije od skoro svoje bebe mogu prijaviti još u porodilištu, i na taj način štede i vreme i novac. Ovo je rezultat projekta „Bebo, dobdrodošla na svet“ koji je finansijski podržalo ministarstvo zdravlja, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave i Ministarstvo unutrašnjih poslova. 
Sistem elektronske prijave dostupan je roditeljima i u Leskovcu. Pre reforme roditeljima je u proseku trebalo 7 sati da obave birokratske procedure, a sada se sve završava u porodilištu. Ukinuta je i republička administrativna taksa za prijavu prebivališta novorođenog deteta u iznosu od 300 dinara. Takođe, kartica zdravstvenog osiguranja, koja košta 400 dinara, za novorođenčad je besplatna. Roditelji više ne moraju da šetaju od šaltera do šaltera i prikupljaju dokumentaciju, već se sada sve završava za 15 minuta, u porodilištu koje je direktno povezano sa Matičnom službom, MUP-om i Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje. 
Da bi se beba prijavila još u porodilištu potrebno je da beba dobije ime, potom roditelji sa važečim ličnim dokumentima i venčanim listom odu u posebnu kancelariju u okviru porodilišta, u kojoj u Leskovcu, na poslovima elektronske prijave rade tri, posebno edukovane službenice. Roditelji odmah potpisuju saglasnost za elektrosnko prijavljivanje deteta, nakon čega će svi podaci o novorođenoj bebi biti uneti u račuanr. Matična služba proverava zapisnik i elektronsku prijavu i nakon toga upisuje dete u matičnu knjigu. Jedinstveni matični broj deteta utvrđuje se za samo dve sekunde.
Onog momenta kad beba dobije jedinstveni matični broj, roditelju , na mobilni telefon, stižu tri poruke: iz Matične službe, MUP-a i Fonda. Dok je majka sa detetom još u bolnici, otac može da preuzme izvod iz matične knjige rođenih i uverenje o državljanstvu, kao i prijavu prebivališta. Ukoliko, roditelj ne dođe, sva dokumenta će dobiti na kućnu adresu.
Predstavljajući projekat „Bebo, dobro došla na svet“, ministri Ana Brnabić i Zaltibor Lončar prisustvovali su upisu bebe koju su roditelji u tom trenutku prijavljivali u porodilištu KBC „Dr Dragiša Mišović – Dedinje“. Ministarka Brnabić i ministar Lončar su porodiljama poželeli da im prvi dani u životu njihovih beba prođu bez briga oko administrativnih procedura, što im novi sistem prijave deteta omogućava.

bebo-dobrodosla-na-svet-01

„Početak reforme državne uprave počinje sa bebama i jedan je od najvažnijih projekata Vlade Srbije. Ovo je prvi korak ka modernizaciji rada uprave i njenoj transformaciji u servis građana. Vlada je započela projekat u aprilu ove godine i zahvaljujući velikom naporu svih učesnika u projektu, Ministarstva državne uprave i lokalne samoprave, Ministarstva zdravlja i Ministarstva unutrašnjih poslova, on će do kraja godine zaživeti u celoj Srbiji“, izjavila je ministarka Brnabić.
Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da je ovaj projekat podrška povećanju nataliteta u Srbiji: „Elektronska prijava beba lišava roditelja potrebe da idu na šaltere i troše vreme na birokratiju. A projekat je rezultat zajedničkog rada nekoliko ministarstava i državnih organa i time je njegov značaj veći“, izjavio je on medijima.

bebo-dobrodosla-na-svet-02

Sistem je već zaživeo u Beogradu, u porodilištima „Narodni front“ i pri KBC „Dragiša Mišović – Dedinje“, ali i u još 23 porodilišta širom Srbije, i to u: Kragujevcu, Bačkoj Topoli, Subotici, Kikindi, Ćupriji, Čačku, Pančevu, Vrbasu, Prokuplju, Leskovcu, Priboju, Prijepolju, Kruševcu, Negotinu, Šapcu, Loznici, Požarevcu, Petrovcu na Mlavi, Zrenjaninu, Aranđelovcu, Valjevu, Vranju, Novom Sadu i Smederevu.
Porodilišta i opštine koja još uvek nisu u sistemu trenutno nemaju računare kako bi mogle da se priključe, pa su Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave i Kabinet predsednika Vlade obezbedili donacije u opremi, zahvaljujući kojima se nedostatak tehničke opreme uspešno rešava. Plan je da projekat „Bebo, dobro došla na svet“ obuhvati sva porodilišta i opštine do kraja godine. Projekat su pomogli Vlada Velike Britanije, UNHCR, Privredna komora Srbije, Fakultet organizacionih nauka, Fond B92, Komercijalna banka i kompanija Medigrup.