Bojnik Lebane Leskovac Medveđa Vesti Vlasotince

Besplatno izvršite analizu zemljišta

Poljoprivredna savetodavna i stručna služba Leskovac poziva poljoprivrednike sa područja Jablaničkog okruga da besplatno izvrše agrohemijsku analizu zemljišta.

Leskovac – Obaveštavaju se građani svih mesnih zajednica sa područja Jablaničkog okruga da mogu dostraviti uzorke zemljišta laboratoriji PSSS Leskovac. Potrebna dokumentacija: fotokopija potvrde o aktivnom statusu poljoprivrednog gazdinstva, setvena struktura, za zemljište u državnom vlasništvu dostaviti kompletnu dokumentaciju o zakupu. Maksimalan broj uzoraka po gazdinstvu je 10. ANALIZA ZEMLJIŠTA JE BESPLATNA!!!
Uzorkovanje zemljistaIz PSSS Leskovac savetuju poljoprivredne proizvođače da izvrše agrohemijsku anallizu zemljišta čime dobijaju tačan prikaz trenutno postojećih zaliha NPK elemenata kao i preporuku za đubrenje i prihranu naredne kulture.

Evo uputsva kako da na pravilan način uzorkujete zemljište.

Uzorak se uzima sa parcele površine ne veće od 5 hektara, a ako je parcela veća tada se deli na više delova, gde svaki deo ne sme biti veći od 5 hektara. Uzorci se uzimaju po parceli dijagonalno ili cik-cak rasporedu (šahovski metod) sa 10 do 12 mesta, pa i više, u zavisnosti od veličine parcele sa dubine  od 0 do 30 cm za ratarske i povrtarske kulture, odnosno sa dubine od 0 do 30 cm i 30 do 60 cm za voćarsko vinogradarske kulture, s tim što dubina od 0 do 30 cm se odvaja posebno u jednu kesu kao jedna uzorak, a dubina od 30 do 60 cm kao drugi uzorak sa iste parcele. Uzorak se uzima sondom ili ašovom. Kada se uzmu svi pojedinačni uzorci tada se zemljište u kofi usitni i dobro izmeša. Oko 1 kg zemljišta se stavi u  vreću ili kutiju.

Uzorkovanje zemljista 1

Za sve detaljnije informacije obratiti se Poljoprivrednoj savetodavnoj i stručnoj službi Leskovac u ulici Jug Bogdanova 8a (kod vatrogasnog doma) ili se informišite putem telefona 016/237-363 i 237-364.