Bezbedno i provereno! (2019)

Bezbedno i provereno!

Tema projekta, koji sufinansira opština Lebane, jeste jačanje potencijala stanovnika opštine Lebane i Jablaničkog okruga za prepoznavanje istinitih i verodostojnih informacija plasiranih na internetu i društvenim mrežama, sa posebnim osvrtom na najmlađe i starije stanovnike. Kroz 38 članaka istraživačkog novinarstva objavljenih na portal „Info centar juga“ sa pratećim audio, video i foto sadržajem, čitaocima ćemo približiti problematiku pravog načina prepoznavanja, identifikovanja i interpretiranja dostupnih medijskih sadržaja. Ciljna grupa projekta su mladi i stariji stanovnici, prosvetni radnici, predstavnici institucija, mediji, osobe sa invaliditetom i ostali građani kojima ova tema nije poznata i dostupna u dovoljnoj meri – sistematizovano i sa relevantnim podacima na lokalu.

Danas veliki broj (preko 80%) stanovništva ima pristup internetu. Najzastupljeniji su mladi, ali u poslednje vreme, naročito razvojem mobilnih aplikacija i društvenih mreža, sve veći broj i starijih stanovnika pristupa svakodnevno internetu kako bi pročitali najnovije vesti, zanimljive članke ili pretražili neki od pojmova koji ih zanima ili im je potreban. Problem nastaje kada čitaoci „nalete“ na neku od „vesti“ i ne mogu da prepoznaju verodostojnost i tačnost iznetih podataka, te im „slepo“ veruju. Ovaj problem je prisutan u svim medijima, ali je relativno slaba kontrola interneta i društvenih mreža stvorila pogodno područje za izradu senzacionalističkih, lažnih, neretko i zlonamernih i politički, verski i nacionalističkih „vesti“. Velika opasnost dolazi od članaka koji mogu uticati na zdravlje i život stanovništva, a kojih je u poslednje vreme prepun internet i društvene mreže. Objavljivači ovih vesti, u želji da privuču što veći broj posetioca na svojim sajtovima, portalima i grupama, ne prezaju (ili ne razmišljaju!) od toga da ugroze zdravlje – i fizičko i psihičko, slobodu, društveni status a u najgorim slučajevima i život svojih čitalaca.

Tako, na primer, kampanja protiv vakcinacije, koja se najviše vodila putem internet medija sa brojnim „dokazima“ od nepostojećih svetskih stručnjaka i lekara, izmešljenih kako bi priče bile uverljivije, dovela je do toga da se ugrozi zdravlje stanovništva pojavom morbila, zbog koje je došlo i do smrtnih ishoda. U razgovoru sa lekarima, došli smo do podatka da su mnogi ljudi oboleli od karcinoma, napustili lečenje koja predlaže savremena medicina i posvetili se nekim vidovima alternativnih metoda, o kojima su čitali na internetu. Dešavalo se, da kada uvide da nema poboljšanja od ovih „revolucionih metoda“, više ni savremena medicina ne može da pomogne.

Velika opasnost leži i u vestima koje, obojene političkom, rodnom, verskom i nacionalnom sadržinom, izazivaju promene psihičkog stanja pojedinaca, dovode do stvaranje mržnje i netrpeljivosti, vode ka nasilnom ponašanju pojedinaca i grupa prema neistomišljenicima i pripadnicima marginalnih grupa stanovništva.

Postoje još mnogo primera koji su samo potvrda da se stanovništvo, posebno mladi i stariji stanovnici, moraju konstantno i od strane stručnjaka, sugrađana koji su im poznati i koji im ulivaju poverenje, obrazovati i steći mogućnost da prepoznaju neistine i izvore njihovog plasiranja.

Cilj nam je jačanje potencijala stanovnika Lebana i Jablaničkog okruga da prepoznaju i pravilno interpretiraju medijske sadržaje dostupne putem interneta, posebno mladih i starijih stanovnika, kroz niz članaka istraživačkog novinarstva objavljenih na portal „Info centar juga“ u vidu analiza, intervjua, primera i na druge prigodne načine.

Ovim se ostvaruje pozitivna promena u smislu poboljšanja informisanosti stanovništva, a samim tim se omogućuje prepoznavanje zlonamernih i lažnih informacija koje mogu ugroziti egzistenciju, psihičko i fizičko zdravlje i razvoj ličnosti, posebno kod mladih i starijih građana.

Sve do kraja godine, u 38 članaka, pokušaćemo da svima približimo ovu problematiku putem intervjua i analiza i sistematizujemo znanja do kojih naši novinari dođu tokom realizacije ovog zanimljivog i, pre svega, svim građanima, pa i nama koji radimo na lokalnim medijima, korisnog projekta.