Jablanički okrug Jug Srbije Lebane Vesti

Bogdanović: „Devera Farm iz Ždeglova jedna od 106 firmi u Srbiji koja je dobila finansijska sredstva“

U saradnji sa Fondacijom EU Pro za podršku razvoja opština Srbije u firmi DeverraFearm održano je predavanje na kome se govorilo o lekovitom bilju, njegovom prepoznavanju i upotrebi u lekovite svrhe, kao i prikupljanjem, sušenjem i pakovanjem lekovitog bilja.

Kako je kazao predsednik opštine Lebane Ivan Bogdanović, na čijoj se teritoriji nalazi ova firma, sklapanjem ugovora o kooperaciji koji podrazumeva zasad preko 30 vrsta lekovitog bilja pruža se mogućnost za ekonomski napredak individualnih poljoprivrednih proizvođača.

Za opštinu Lebane, kako je naglasio Bogdanović,  Devera Farm iz Ždeglova jedna je od 106 firmi u Srbiji koja je dobila finansijska sredstva od ukupno projektovane sume od 2 miliona i 100.000 evra za podsticanje konkurentnosti na evropskom nivou.

EU Pro na ovaj način podstiče kreativnost i društvenu odgovornost novoosnovanih firmi i doprinosi ne samo njihovom razvoju, već i unapređenju ekonomskog položaja stanovništva što ima za cilj jačanje kapaciteta lokalne samouprave posebo u strateški važnim opštimana kakva je i opština Lebane koja raspolaže prirodnim bogatstvom jer je locirana u podnožju planine Radan koja će dobiti sve veći značaj izgradnjom saobraćajnice koja će spajati nekoliko država u regionu.

„Pored postojećih 12 radnika, od kojih je pet tehnologa, sada se stvaraju uslovi za otvaranje još deset radnih mesta“, kazao je direktor firme Bojan ilić. On je naglsio da se proizvodni pogon prostire na oko 3.000 kvardratnih metara i da je za proteklih godinu dana DeverraFearm izrasla u veoma ozbiljnu i respektabilnu kompaniju koja svoje proiozvode bazirane na prirodnim supstancama izvozi u čitavom regionu.

 

   

   

   

 

(Info centar juga)