Jablanički okrug Lebane Region Srbija Vesti

Bogdanović u Sofiji potpisao ugovor o finansiranju projekta prekogranične saradnje

Predsednik opštine Lebane, Ivan Bogdanović prisustvovao je, 16. maja u Sofiji, svečanom potpisivanju i dodeli Ugovora o finansiranju projekata prekogranične saradnje.


Ugovore su uručile Jadranka Joksimović, ministarka za evropske integracije Republike Srbije i Petja Avramova, ministarka regionalnog razvoja Republike Bugarske.
Na konkurs Evropske unije za razvoj prekogranične saradnje, zajedno su konkurisale opština Ćustendil i Lebane, projektom “Zelena prekogranična saradnja – bolje učenje kroz iskustvo“. Ukupna vrednost projekta je 413.400 evra, a Lebane će svoj deo budžeta, po projektu iskoristiti za:

– Rekonstrukciju i energetsku sanaciju objekta dečjeg vrtića u Lebanu (zamena krova, stolarije, bravarije i delimična rekonstrukcija enterijera),
– Izgradnja modernog igrališta za decu u dvorištu vrtića (sa gumenim zaštitama i bezbednim elementima i podlogama),
– Izrada publikacije o životnoj sredini, flori i fauni u pograničnom regionu sa Bugarskom,
– Edukacija dece predškolskog uzrasta o značaju čuvanja prirode, kroz zabavu, likovne i recitatorske radionice o životnoj sredini.

Projekat će osim materijalnog i ekološkog značaja, doprineti opštini Lebane i u dragocenim iskustvima u korišćenju Evropskih fondova. Osim opštini Lebane, projekti su odobreni u još 8 opština i Gradova iz Srbije (u Nišu, Leskovcu, Soko Banji, Merošini, Trgovištu, Boljevcu, Negotinu, Beloj Palanci)

Rok za završetak projekta je početak 2021. godine, ali će se odmah početi sa pripremnim aktivnostima i procedurama nabavki, tako da se očekuje da već do polovine naredne godine, mališani iz vrtića u Lebanu, dobiju obnovljen objekat i novo igralište.

 

(Kraj)