Bojnik Jablanički okrug Vesti

Bojnik obeležio Dan opštine

Svečanom sednicom u domu kulture u Bojniku danas je obeležen dan ove opštine. Dan opštine Bojnik izabran je u čast 10. oktobara 1943. godine, kada je formirana južnomoravska brigada na planini Radan. Slavlje je počelo na trgu uz trubače Nebojše Sejdića i KUD „Belac“.

Pre sama sednice u kabinetu predsednika opštine Nebojše Nenadovića priređen je prijem za zavnice. Prijemu je prisutvovala je ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović. Osim ministra za evropske integracije proslavi Dana opštine Bojnik prisustvovao je i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević, koji je obišao dve škole – osnovnu i srednju.

Svečanom sednicom predsedavao je predsednik Skupštine opštine Bojnik Dejan Stojanović, a sednici su prisustvovali mnogobrojni gosti iz susednih opština, kao i ministarka za evropske integracije jadranka Joksimović. Na početku sednice prikazan je dvadesetominutni film u kojem su se prisutni upoznali šta je sve urađeno između dva oktobra.

Nakon toga goste Bojnika pozdravio je predsednik opštine Bojnik Nebojša Nenadović koji je naglasio da se ove godine Dan opštine obeležava u lepšem Bojniku, koji je dobio lepše lice zajedno sa novim fasadama, zgradama u njegovom centru, u Bojniku koji polako, ali sigurno, osnažuje svoju privredu i infrastrukturu.

„Period za nama obeležava intenzivna gradnja, izgradnja projektno-tehničke dokumentacije i asfaltiranje puteva, kako u Bojniku, tako i u drugim naseljima. U putnu infrastrukturu ove godine uloženo je 90 miliona dinara, a u realizaciji više projekata imali smo pomoć Vlade Srbije i resornih ministarstava, a nastavili smo i projekte prekogranične saradnje sa Bugarskom“, rekao je Nenadović.

Nenadović je istakao da su stabilne finansije prioritet i zadatak opštine i dodao da će se sledeće godine najviše raditi na smanjenju nezaposlenosti u toj opštini. On je posbeno naglasio da će grčki Auto stop uskoro otvoriti pogon u Bojniku i to će biti prva veća invseticija posle dugo godina.

Kako i dolikuje kad su svečanosti u pitanju red je i da se opština zahvali, u vidu Oktobarske nagrade, istaknutim pojedincima za doprinos razvoju opštine Bojnik. 

Nagradu je prva dobila Jadranka Joksimović zbog njenog doprinosa za realizaciju programa Agro biznis zone. Nagradu su dobili i general potpukovnik Milosav Simović, komandant Kopnene vojske, vlasnik grčke firme Autostop interiors Panagotis Pitsikos. Nagrade su u ručene i Centru za socijalni rad u Bojniku, Jeleni Stanković za doprinos na polju obrazovanja, Stanimiru Dojčinoviću iz Mijajlice za angažovanje na povezivanju mesnih zajednica, Predragu Anđelkoviću za sportske uspehe i Draganu Iliću za afirmisanje turizma ovog kraja.

Novčane nagrade od po 30.000 dinara dobili su i učenici generacija sve tri škole iz opštine Bojnik i to Jelena Stojanović iz Pridvorice, učenica generacije OŠ „Stanimir Veljković – Zele“ Bojnik za školsku 2017/2018 godinu, Bogdan Nikolić iz Donjeg Brijanja, učenik generacije OŠ „Stojan Ljubić“ Kosančić za školsku 2017/2018 godinu i Dragica Đorđević iz Bojnika, učenica generacije TŠ „Boško Krstić“ Bojnik za školsku 2017/2018 godinu.

 

  

 

 

U ime nagrađenih zahvalila se ministarka Jadranka Joksimović čestitavši Dan opštine svim građanima opštine Bojnik i istakla da joj ta nagrada puno znači, ali da joj je veća nagrada što su građani te opštine, prepoznali ispravnu politiku i razumeli da je razvoj nešto na čemu moramo sami da radimo.

Prema njenim rečima, proces evropskih integracija, koji se često politizuje, u suštini je priča o razvoju i to o domaćem razvoju.

„Zato je meni najveća nagrada to što ste vi opština koja je dobila milion evra zahvaljujući vašim dobrim planovima, pametnim građanima, efikasnoj lokalnoj samoupravi, upornosti i rešenosti da idete u pravcu razvoja“, kazala je Joksimović obraćajući se nakon što joj je nagrada uručena.

Dodala je da nije lako doći do evropskog novca, te da to zahteva puno rada, pripreme dobrih projekata, koordinacije i zamolila sve u Bojniku da u tom pravcu nastave.

„Moja uloga godinama nije samo da pregovaram u Briselu i da se srećem sa najvišim zvaničnicima u Evropi i svetu. Moja uloga je da sa svima vama zajedno iskoristimo ovu šansu koju smo, kao zemlja koja je na putu evropskih integracija, dobili. Naš posao je kod kuće, da koristimo ono što su i druge zemlje u našem okruženju pre nas koristile, razvile se, podigle svoj životni standard“, navela je Joksimović.

Kako je kazala, nije sve idealno i neće biti sve idealno nikada, ali napretka mora da ima da bi političari i Vlada mogli da imaju legitimitet da idu dalje. Joksimović je, govoreći da su predsednika opštine Bojnika „napadali“ zbog prekogranične saradnje sa Bugarskom, jer taj deo Srbije ima sa tom zemljom tragična iskustva, kazala, da su ta tragična iskustva tačna, ali da su i druge i veće zemlje imale tragična iskustva sa drugima, ali da su danas strateški partneri.

„Prošlost ne zaboravljamo, ali prošlost ne može da se promeni, a budućnost da se kreira da bude bolja, može. I tamo gde su interesi zajednički za dobrobit svih ljudi, ja mislim da treba sarađivati“, kazala je Joksimović i dodala da Srbija može da nauči od drugih, što ne znači da bi poništila svoj identitet, kulturu, jezik.

 

 

 

 

  

 

 

  

 

(ICJ)