Bojnik Društvo Vesti

Bojnik: Održan protest protiv niske otkupne cene malina

Nezadovoljni otkupnom cenom maline od 140 dinara, predstavnici Udruženja proizvođača malina VIPOL iz Bojnika i Udruženja malinara Jablaničko blago, a uz podršku ostalih udruženja malinara, danas su u Bojniku odrzali sastanak.

Bojnik – Na ovom skupu proizvođači malina zatražili su da otkupna cena bude 200 dinara i zapretili da će u suprotnom blokirati puteve na teritoriji Jablaničkog okruga. Malinari su upozorili i na bahatost otkupljivača koji ne poštuju rad uzgajivača i nude niske cene, te im ne preostaje ništa drugo do da se udruženo pobune protiv toga, poručeno je sa ovog protesta. Članovi udruženja VIPOL i Jablaničko blago su poručili da će se boriti protiv samovolje otkupljivača koji, kako ističu, namerno obaraju cenu ovog voća.

Protest malinara 05 Protest malinara 02 Protest malinara 01

Proizvođači malina su nezadovoljni odnosom države prema njima i podsetili da je nekoliko puta od strane ovlašćenih lica rečeno da je malina brend Srbije. Malinari su poručili da je ova cena za njih nepihvatljiva, jer ne pokriva osnovne troškove proizvodnje ovog kako ga mnogi nazivaju „crvenog zlata“.

Protest malinara 03

Na ovom skupu proizvođači maline pozvali su Regionalnu privrednu komoru Leskovac, Regionalni zadružni savez i lokalne samouoprave Jablaničkog okruga da se aktivnije uključe u zaštitu interesa poljoprivrednih proizvodjača.