Bojnik Društvo Jablanički okrug Jug Srbije Vesti

Bojnik: Završeno asfaltiranje puta u Pridvorici (FOTO,VIDEO)

U bojničkom naselju Pridvorica  završena je realizacija projekta „Razvoj pristupa kultruno – verskih mesta u Bojniku i Zemenu“. Projekat je finansiran sredstvima Evropske Unije u okviru prvog poziva INTERREG-IPA programa prekogranične saradnje Bugarska – Srbija.

   

Ovim povodom u Pridvorici, ispred crkve Svetog Arhangela Gavrila, okupio se veliki broj meštana, kojima se najpre obratio Dejan Stojanović, predsednik Skupštine opštine Bojnik.

„Velika mi je čast, što se nalazimo ispred crkve Svetog Arhangela Gavrila  i što mogu da najavim zavšetak jednog velikog projekta kako za opštinu Bojnik, tako i za mesnu zajednicu Pridvorica. Ovo je san koji smo sanjali dugi niz godina i o kome smo dugo maštali. Pre dve godine ukazala se šansa da preko IPA fondova pretpristupnih fondova Evropske unije konkurišemo zajedno sa Bugarskom i dobijemo projekat, odnosno sredstva u visini od 374 hiljade evra. Prošle su dve godine od tada, uloženo je puno truda i puno rada ali danas sa ponosom možemo da kažemo da je ovo jedan uspešno realizovan projekat. Sredstva od 374 hiljada evra, i sredstva za uređenje kanala su ogromna sredstva za svaku opštinu a posebnu za našu opštinu Bojnik koja ima skroman budžet“ – kazao je Dejan Stojanović, predsednik SO Bojnik.

Prisutne je građane pozdravio je i predsednik opštine Bojnik, Nebojša Nenadović, koji se ujedno zahvalio svim zaposlenima u lokalnoj samoupravi koji su učestvovali u projektu, kao i partnerima iz Bugarske.

 

Ispred partnerske opštine prisutnima se obratio zamenik kmeta opštine Zemen Dimitri Bojanov.

Planirane aktivnosti, koje su realizovane u okviru ovog projekta su : rekonstrukcija puta Pridvorica – Zeletovo u Bojniku; građevinske aktivnosti u Zemenu; priprema i distribucija turističkog vodiča u 1000 primeraka; i organizovanje festivala u Zemenu. Izvođač radova na izgradnji puta od ciglane do crkve u Pridvorici  je konzorcijum  „Vodogradnja“ iz Pukovca i „Trace PZP“ Vranje.

   

   

Nakon obraćanja predstavnika lokalne samouprave Bojnik i  zamenika kmeta opštine Zemen prisutni su imali priliku da uživaju u narodnim igrama koje su izveli članovi KUD-a Belac iz Pridvorice.

   

(ICJ)