Bojnik Društvo Jablanički okrug Jug Srbije Srbija Vesti

Brnabić danas obišla, u okviru posete Jablaničkom okrugu, industrijsku zonu Kosančić u opštini Bojnik

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić obišla je danas, u okviru posete Jablaničkom okrugu, industrijsku zonu Kosančić u opštini Bojnik, koja će biti završena 2022. godine.

Brnabić je istakla da je u tu zonu Evropska unija uložila milion evra, a da je iz državnog budžeta izdvojeno dodatnih 219.000 evra, uz napomenu da je tim sredstvima urađeno prvo komunalno opremanje onoga što će biti industrijska zona u Bojniku ukazavši na to da je završeno 50 odsto posla i da preostalih 50 odsto treba da budžetira lokalna samouprava, ali da će se videti koliko to Bojnik može da realizuje.

Ukoliko lokalna samouprava to nije u mogućnosti, videće se koliko Ministarstvo privrede može da pomogne iz budžeta kako bi se završilo komunalno-infrastrukturno opremanje i da se industrijska zona Kosančić pripremi i za nekog stranog investitora.

Premijerka je naglasila da Srbija ipak treba više da se oslanja na domaće znanje i sposobnosti jer, kako je precizirala, u Bojniku ima 1.650 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović podsetila je na to da je u Bojniku bila pre dve godine, kada joj je dodeljena plaketa za doprinos zbog projekta industrijske zone Kosančić.

Svi zajedno moramo da radimo, i država i lokalna samouprava, kako bismo oživeli ovaj veliki projekat, za koji je EU opredelila milion evra. Ta sredstva su namenski potrošena, budući da su urađene pristupne saobraćajnice i sve što je bilo neophodno od infrastrukture da bi investitori ovde došli, objasnila je ona.

Predsednik Opštine Bojnik Nebojša Nenadović rekao je da lokalno rukovodstvo ulaže ogromne napore na pripremi raznih projekata koji bi pomogli Bojniku da više ne bude među 40 najnerazvijenijih opština u Srbiji.

Želimo da realizujemo projekte kako sa prekograničnom saradnjom sa Bugarskom, tako i sa Vladom Srbije. Jedan od uspešnih projekata koje smo uradili jeste upravo ovaj u Kosančiću, koji će preporoditi opštinu i omogućiti otvaranje novih pogona i radnih mesta, poručio je Nenadović.

Otpravnica poslova Delegacije UN u Srbiji Matea Norčič Stanfard izrazila je zadovoljstvo što se novac koji je odobren putem EU PRO projekta utrošio namenski čime se stvaraju uslovi za nova zapošljavanja.

 

infocentarjug.rs

Preuzimanje fotografija dozvoljeno uz pozivanje na izvor i link portala