Jablanički okrug Jug Srbije Leskovac Vesti

Brnabić: „Grad Leskovac je primer odgovorne i dobre lokalne samouprave“

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas, prilikom posete Leskovcu, da je ovaj grad primer odgovorne i dobre lokalne samouprave koja privlači veliki broj stranih investicija, ali i pruža dobre uslove za poslovanje domaćih preduzeća.

Brnabić je istakla da je Leskovac sertifikovan kao grad sa povoljnim poslovnim okruženjem, što je visok standard za Srbiju i za ceo region.

Verifikaciona komisija je završila svoj posao, a u standardima je postignuto više od 90 odsto. Drago mi je da vidim da se rad na standardima nastavlja kako bi Leskovac nastavio da bude povoljno poslovno okruženje, navela je premijerka.

Ona je dodala da je Leskovac izuzetan primer za privlačenja stranih direktnih investicija, i kao primer navela fabrike „Falke“, „Jura“ i druge koje posluju u ovom gradu.

Prošla godina je bila najbolja godina do sada u privlačenju direktnih stranih investicija, bez ikakvih privatizacija. Privukli smo 2,6 milijardi evra investicija, a ako uspemo da pojačamo i podršku porodičnim kompanijama, malim preduzećima, domaćim firmama, imaćemo drugačiji rast, ocenila je Brnabić.

Prema njenim rečima, tokom današnjeg susreta sa lokalnim liderima posebna pažnja je posvećena porodičnim firmama, domaćim malim i srednjim preduzećima.

Domaće firme su važne jer podstiču ceo lokalni ekonomski razvoj, objasnila je ona i kao primer navela leskovačku firmu „Bane komerc“ koja je potpuno porodična i ima pogon na više od 7.000 kvadrata.

Premijerka je, govoreći o projektima koje je obišla u Leskovcu, istakla da je u saradnji sa Vladom rekonstruisana Infektivna klinika u okviru opšte bolnice, u šta je uloženo približno 45 miliona dinara.

Takođe, kako je dodala, u ovoj lokalnoj samoupravi sprovođeni su i projekti u oblasti sporta, zaštite životne sredine i školstva, istakavši da je u tom gradu rekonstruisano nekoliko škola, ali da su u pripremi projekti za obnovu i ostalih obrazovnih ustanova.

Država je zajedno sa EU u postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda uložila 10,5 miliona evra, podsetila je ona i napomenula da se gradi i kolektor za čiju je izgradnju Vlada opredelila 600 miliona dinara.

    

Ona je, istakavši da Leskovac mnogo ulaže u kulturu, izrazila zadovoljstvo što je danas prisustvovala grafičkoj izložbi Salvadora Dalija koja se održava u galeriji Leskovačkog kulturnog centra.

Takođe, premijerka je podsetila na to da Leskovac ima i međunarodni festival filmske režije „Lajf“, koji je primer kako bi lokalne samouprave i Vlada trebalo da rade na decentralizaciji kulture.

Brnabić se osvrnula i na rekonstrukciju trga u Leskovcu, rekavši da je za popločavanje i mobilijar izdvojeno 140 miliona dinara, dok će zajedno sa parkom ukupna cifra obnove trga iznositi 250 miliona dinara.

 

(Kraj)