COVID-19 Društvo Srbija Vesti

Brnabić: I pored svih apela da ostaju u zemljama u kojima žive u Srbiju se vratilo 65 hiljada naših državljana

„U Srbiji je počeo trend ubrzavanja koronavirusa i naredni dani su izuzetno važni, zbog čega mi je drago da smo uveli vanredne mere kako bismo zaštitili prvenstveno starije kao najugroženiju grupu“, rekla je večeras na konferenciji za novinare premijerka Ana Brnabić dodajući da je od šestoro novozaraženih, po poslednjem izveštaju, troje iz Beograda, dvoje iz Užica i jedan iz Vranja.

Veliki problem za Srbiju su povratnici iz inostranstva, vraćaju se i oni koji znaju da su zaraženi

„I pored svih apela da ostaju u zemljama u kojima žive i da se ne vraćaju u Srbiju, jer je teško pratiti njihovo kretanje, a moraju da ostaju u karantinu, oni nisu uslišeni, tako da danas imamo gužvu na granicama. Danas su kolone na prelazima Horgoš i Batrovci bile po 15, 20 kilometara. Do 8 časova danas u Srbiju vratilo više od 65.000 naših državljana, a to je bilo pre poslednjih gužvi. Dolaze ljudi iz inostranstva kojima je potvrđeno da imaju koronavirus, snižavaju temperaturu lekovima, zbog toga smo odlučili da pooštrimo mere i sankcije kako bismo zaštitili opštu populaciju“ – rekla je Brnabić dodajući da ko prekrši samoizolaciju, biće zatvoren u jedan od tri objekta.

Brnabić je navela da su određena tri objekta, U Vršcu, Požarevcu i Pirotu, u koje će biti smeštani oni koji prekrše meru samoizolacije i obezbeđivaće ih pripadnici zatvorske straže.

Kako je dodala, onima koji prekrše samoizolaciju i zaraze druge osobe, prete im zatvorske kazne od jedne do osam godina. Ako zarazi drugog i uzrokuje mu smrt, može mu se izreći kazna od dve do 12 godina zatvora.

„Otvaramo i karantin u Moroviću, na granici sa Hrvatskom. Oni koji se vraćaju u Srbiju i nemaju dokaz da mogu da obezbede smeštaj u Srbiji, idu direktno u taj karantin”, rekla je Brnabić.

 

Info centar juga